Només unes hores abans que comencin les mobilitzacions, Tsunami Democràtic ha llençat una altra consigna: «Ràdio, aigua i entrepà». Encara que, en el context d'un partit de futbol, aquests objectes puguin passar desapercebuts, el cert és que la ràdio podria jugar un paper important a les reivindicacions que es duran a terme abans i durant el Barça-Madrid.
La petició feta pel grup independentista podria significar la possibilitat de crear una emissora de ràdio pirata per poder-se comunicar amb els manifestants en cas que es tallés la connexió a Internet. I és que, a causa del decret aprovat fa unes setmanes, es podria tallar l'accés a Internet dins i fora de l'estadi aquesta tarda. Alguns especialistes en ciberseguretat han declarat a 'El Confidencial' la forma en què el Tsunami evitaria aquest possible tall de comunicacions.
Vine a veure el clàssic!
Dimecres es necessitaran milers de persones per fer l’acció. A més, tothom que vingui estarà convidat a veure el partit. I com a tots els partits, cal portar ràdio, aigua i entrepà! #LaForçaDeLaGentpic.twitter.com/xg5XfUXq5q— Tsunami Democràtic (@tsunami_dem) December 16, 2019
Crear una emissió pirata és «una opció barata, ràpida i efectiva», segons un expert en seguretat
«Tot apunta que volen establir un canal de comunicació d'emergència», assegura Enric Luján, membre fundador de Críptica.org, associació destinada a la defensa de la privacitat i la seguretat. Exposa que, en cas d'un tall a Internet, «una opció barata, ràpida i efectiva és crear una emissora FM pirata des d'on es poden transmetre indicacions».
L'especialista en ciberseguretat i radiocomunicacions, David Marugán, és del mateix parer que Luján i també considera que hi ha possibilitats que el Tsunami utilitzi una freqüència FM per comunicar-se amb els manifestants. «Muntar un transmissor FM comercial és molt barat per poc més de 100€ ens pots tenir un amb diversos quilòmetres d'abast. Només cal establir-se en un lloc relativament elevat, evitar que hi hagi gaires obstacles al voltant i una bona antena», explica Marugán.
Per tallar una emissió pirata, la solució més ràpida és tombar tot l'espai radiofònic
De fet, adquirir aquests elements a través de pàgines web és bastant assequible, ja que per un preu a partir de 70€ hi ha transmissors que abasten un parell de quilòmetres d'emissió. A més de barata, aquesta proposta és molt efectiva, ja que seria molt complicat censurar l'emissió. Luján exposa que «tallar una emissió pirata és possible, però el més complicat és aïllar només una freqüència en concret. Pots haver de tombar tot l'espai radioelèctric». Assegura que aquesta solució tindria molta repercussió perquè suposaria tallar totes les emissions de ràdio i repercutiria internacionalment.
Una altra opció, segons l'advocat Sergio Carrasco, seria emetre un xiulet a la freqüència pirata, de manera que «no estàs tallant l'emissió, però l'estàs inutilitzant». No obstant, això implica un procediment administratiu que pot durar diverses setmanes. Així que la forma més efectiva de frenar una retransmissió pirata seria que les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat utilitzessin inhibidors de freqüència per dificultar l'emissió.
3. Recomanacions: Com a qualsevol partit, porteu ràdio, aigua i entrepà. #TsunamiDemocràticpic.twitter.com/SkLAKokFl4— Tsunami Democràtic (@tsunami_dem) December 18, 2019
Aquesta pràctica ja s'ha aplicat altres vegades en protestes, com a Egipte, que es va utilitzar l'any 2011 quan el govern d'Hosni Mubarak va tallar l'accés a Internet. Les ràdios d'ona curta van ser l'únic mitjà per poder comunicar-se amb la resta de països i el tall digital va provocar un augment de les manifestacions.