Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Puigdemont

Puigdemont recorrerà el seu cas al Tribunal de Justícia de la UE

L'expresident presentarà una queixa a Luxemburg per poder assistir a la sessió constitutiva de l'Eurocambra el 2 de juliol

Puigdemont
Puigdemont espera una decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea abans de la sessió constitutiva del 2 de juliol   | CatalunyaDiari.cat

 

L'expresident Carles Puigdemont ha assegurat que recorrerà al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per poder assumir el mandat com a eurodiputat. En una roda de premsa al Parlament Europeu aquest dimarts, no ha concretat per quina via presentarà la queixa al tribunal amb seu a Luxemburg, però confia que aquesta instància europea tindrà «l'última paraula» sobre la seva situació, després que la JEC rebutgés que el seu advocat Gonzalo Boye recollís l'acta en nom seu i el també electe Toni Comín.

El líder de JxCat ha assegurat que esperen «una decisió abans del 2 de juliol», dia de constitució de l'Eurocambra a Estrasburg. «És inconcebible que no estiguem a la sessió constitutiva el 2 de juliol», ha avisat Puigdemont. Així, ha afirmat que «ningú» que no sigui ell mateix, Comín i Oriol Junqueras anirà a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg en nom seu. L'expresident ha assegurat que creu «fermament en la independència i fort compromís amb la democràcia» del TJUE.

La «urgència» de la queixa és decisió de Luxemburg

Un ciutadà o empresa de la UE només pot presentar una queixa davant del TJUE en cas que una institució de la UE, per exemple l'Eurocambra o la Comissió Europea, hagi adoptat una decisió que l'afecti directament. Tanmateix, existeix la possibilitat de recórrer a Luxemburg en un cas d'omissió. És a dir, que  la inacció d'una institució de la UE en una situació determinada d'àmbit europeu hagi perjudicat un particular o una empresa.

[predef]fb-catalunya-345[/predef]

L'altra via de recurs al TJUE és la presentació d'una qüestió prejudicial a través d'un tribunal estatal. Totes les instàncies judicials d'un estat membre de la UE poden preguntar dubtes sobre l'aplicació i interpretació del dret europeu al TJUE, si ho consideren oportú. Només les altes instàncies judicials en què els afectats després ja no puguin apel·lar a una altra superior estan obligades a presentar una qüestió prejudicial a Luxemburg si una de les parts ho demana. Això sí, cal que el cas estigui vinculat amb el dret de la UE. 

Quan el tribunal amb seu a Luxemburg admet un cas pot decidir, si ho considera oportú, que es resolgui a través d'un procediment d'urgència que pot trigar entre dos i quatre mesos aproximadament. També existeix l'opció que el tribunal emeti un «auto provisional»  si es considera que el cas és de màxima urgència.

També et pot interessar...