Una àvia contant diners

Augment històric de les pensions al 2022

Ja s'ha fixat una xifra mínima que serà definitiva en les pròximes setmanes

El Govern confirmava dimarts passat un acord per als pressupostos generals que eren aprovats avui en Consell de Ministres. En roda de premsa, la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero detallava les diferents partides que tindran els ministeris. Encara que entre elles no es trobava la futura pujada de les pensions per al 2022, ja es pot determinar en quina quantitat creixeran aquestes pagues.

Tot i que encara no hi ha una xifra definitiva, els jubilats veuran incrementada la seva paga mensual com a mínim en un 2%. Els càlculs que estima l'executiu és que acabi sent d'un 2,3%, a la mitjana de la pujada de l'IPC anual.

Aquesta revaloració es durà a terme d'aquesta manera després de la reforma de les pensions pactada entre els agents socials i el Govern a l'estiu. La nova normativa recull que la base per calcular aquesta pujada s'estableixi en la mitjana dels 12 mesos previs anteriors. O sigui que el marcaran els mesos entre desembre de 2020 i novembre de 2021.

Queden per tant una mica menys de dos mesos per poder saber amb exactitud com quedaran les pensions de l'any que ve. La inflació del penúltim mes de l'any també marcarà la futura 'paga' que rebran els jubilats al gener.

Aquesta com sempre se'ls ha de fer per compensar la pèrdua de poder adquisitiu a conseqüència de la pujada dels preus. A principis de 2021, les jubilacions van pujar un 0,9%, mentre que els preus ja han pujat fins a un 4%.

Una nova paga compensatòria al gener

Com dèiem, s'espera que amb la paga del pròxim gener, els pensionistes rebin un ingrés extra. Aquesta s'establirà en les diferències entre l'increment de les pensions de l'any passat i la inflació mitjana comentada. En cas de donar-se un escenari amb una inflació mitjana d'un 2,5%, el pagament extra seria d'un 1,6% del total.

Aquest pagament acabaria ocasionant una despesa addicional de 2.300 milions d'euros que se sumaria a la consolidació de les jubilacions de per vida. Entre aquestes dues partides, l'increment de la despesa en pensions acabaria sent de 4.600. A això també cal afegir el futur increment al gener per a les pensions, depenent de l'IPC mitjà dels últims 12 mesos.

Confirmat que les pensions més baixes pujaran més que l'IPC

El que si ha estat confirmat és el percentatge en què es veuran incrementades les pensions més baixes. Parlem de les pensions no contributives i de les pensions mínimes.

Aquestes es veuran incrementades en un 3%, sigui el que sigui la inflació de l'any vinent. Aquesta pujada també s'aplicarà a l'Ingrés Mínim Vital, com va confirmar fa uns dies el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá.

«En els pressuposts generals de l'Estat es reflectirà aquesta filosofia (...) Subirán més que l'IPC», explicava fa uns dies en una entrevista a Onda Cero. L'increment serà més gran que el de l'any passat, en què es va quedar en un 1,8%. Així, va ser el doble de la pujada de la resta de pensions que es va quedar en un 0,9%.

Sobre aquesta qüestió, la ministra Montero ha destacat que les pensions segueixen sent un aspecte fonamental en els pressupostos. Ha insistit que aquests pretenen que la recuperació econòmica de la pandèmia sigui «justa» i vaig arribar a tota la població.

Un any més les pensions tornaran a significar la partida més elevada dels PGE. En total suposaran una despesa de 171.165.000 d'euros. Suposa un increment d'un 4,8% mentre que l'any passat va pujar un 3%.