Un nombrós grup de gent intenta entrar a un tren a l'estació de Barcelona-Sants

Acord per posar punt final a la vaga de maquinistes de Rodalies

El sindicat majoritari Semaf i el Ministeri de Transports han arribat a un acord aquest dijous a la nit

Punt final a la vaga de maquinistes de Renfe. L'operadora ferroviària i el sindicat Semaf van arribar aquest dijous a la nit a un acord per desconvocar les tres jornades de vaga que estaven previstes per avui divendres i pels dies 11 i 12 d'octubre. D'aquesta manera queden enrere cinc dies de vaga en què l'empresa i els sindicats s'han acusat mútuament del caos creat per l'incompliment dels serveis mínims.

El final de la vaga convocada pel sindicat majoritari provocarà la recuperació gairebé total del servei de Rodalies a Catalunya, que durant la darrera setmana s'ha vist afectat per nombroses incidències a causa de la vaga. En aquest sentit, però, un sindicat minoritari manté la seva protesta, un fet que podria provocar retards i alguna anul·lació de trens.

Recuperació progressiva dels serveis suprimits arran de la pandèmia

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha explicat en un comunicat que l'acord entre empresa i sindicat preveu diverses mesures per recuperar progressivament els serveis suprimits arran de la pandèmia, tot i que el text assegura que Renfe ja ho estava fent. En aquest sentit, el Ministeri considera «fonamental» per dur-ho a terme la incorporació de nous maquinistes.

En aquest sentit, el procés d'incorporació de nous maquinistes s'ha demorat a causa de la pandèmia, que ha retardat els processos de formació i homologació pertinents. Sobre aquesta qüestió, Renfe ha recordat que des del final de l'estat d'alarma està formant 924 nous maquinistes. Aquestes incorporacions acabaran en els pròxims mesos.

El sindicat Semaf es mostra satisfet per l'acord 

El sindicat Semaf, per la seva banda, ha mostrat la seva satisfacció per haver «aconseguit» que Renfe atengui unes demandes que reivindicaven «des de fa més d'un any» per recuperar el servei previ a la pandèmia. En aquest sentit, el sindicat ha recordat que, ara com ara, cada dia operen 861 trens menys que en les mateixes dates del 2019, és a dir, 309.960 trens menys a l'any.

Semaf també ha assegurat que la reducció de trens havia comportat també una retallada en la plantilla, tant de maquinistes com d'altres categories. «Havien dibuixat l'estratègia de treure trens per eliminar personal, i sense treballadors ja no recuperar els trens», ha denunciat el sindicat en un comunicat.

Així mateix, segons Semaf, un altre acord «important» que s'ha aconseguit és el «compromís» de la integritat de l'empresa i del seu personal «davant de privatitzacions i transferències». Cal recordar que el possible traspàs de Rodalies a Catalunya era un dels aspectes que preocupava al sindicat majoritari.