Les 'pagues extres' de les pensions de jubilació pujaran aquest any

El pla de reforma del govern de Pedro Sánchez comportarà diversos canvis importants en el sistema de pensions

Imatge d'una mà d'una persona gran i diverses monedes d'euro
Les 'pagues extres' de les pensions de jubilació pujaran aquest any| Catalunya Diari


Enmig de la famosa 'costa de gener', els jubilats espanyols esperen amb ànsies cobrar el primer mes de pensió corresponent al 2021. Aquest any, el sistema de pensions patirà diversos canvis importants inclosos en el pla de reforma aprovat pel govern de Pedro Sánchez.

Entre les modificacions més destacades, trobem canvis en els requisits d'accés a la jubilació, com el retard en l'edat de jubilació, càstigs per a la jubilació anticipada i premis per al retard de l'edat efectiva de jubilació.

No obstant això, també trobem importants increments en la quantia de les pensions, siguin contributives o no, i que es tracta d'un augment que servirà per equiparar les pensions a l'IPC (Índex de Preus al Consumidor).

L'augment de les pensions que també afectarà les 'pagues extres'

D'acord amb els pressuposts generals de l'Estat aprovats per a l'any 2021, les nòmines de les pensions contributives de jubilació pugen un 0,9%. És a dir, si tenim en compte que la pensió mitjana de jubilació el passat mes de desembre va ascendir a 1.170, 26 euros, aquest increment suposarà una pujada mitjana de 10,53 euros a cada nòmina.

D'aquesta manera, els beneficiaris de pensions contributives de jubilació cobraran de mitjana 1.180,70 euros al mes, una xifra que sempre varia en funció de la base reguladora i els anys cotitzats.

Aquesta pujada afectarà les dotze nòmines ordinàries, però també a les pagues extraordinàries que es cobren al juny i novembre, ja que l'import d'ambdues és el mateix que el d'una mensualitat ordinària.

Les pensions no contributives també experimenten un notable increment

Per la seva banda, les pensions no contributives de jubilació experimentaran aquest any una significativa pujada que duplica l'augment de la resta de pensions. Aquesta mena de pensions es veuran afectades per un increment de l'1,8%, el mateix que succeeix amb les pensions contributives, on l'increment afectarà també a les dues 'pagues extres'.

En total, l'import mitjà d'aquesta mena de pensions serà de 5.629,20 euros anuals que es distribueixen en un total de 14 pagues (12 mensualitats i dues extraordinàries) amb una quantia mensual de 402,80. Tot i això, cal destacar que estem davant d'una xifra mitjana, ja que no és la quantia que reben tots els beneficiaris de pensions no contributives.

En aquest sentit, la quantia individual actualitzada per a cada pensionista s'estableix a partir de diversos criteris com el nombre de beneficiaris que visquin en el mateix domicili, la quantia de les seves rendes personals i/o de les de la seva unitat econòmica de convivència.

En funció d'aquests factors, es calcula la quantia de la prestació, no podent ser inferior a la mínima del 25% de la màxima establerta. És a dir, com a mínim, l'import rebut d'una pensió contributiva serà de 1.409,80 euros anuals.

L'augment de les pensions de 2021 anul·la la 'pagueta' de principis d'any

L'augment de la quantia de les pensions per a aquest 2021 comportarà que els jubilats no rebin a principis d'aquest any la famosa 'pagueta', que té com a objectiu compensar els pensionistes quan la inflació resulta major a la prevista per l'Executiu espanyol.

La norma aprovada el gener de 2020 recull que, en cas que el valor mitjà dels increments percentuals interanuals de l'IPC (Índex de Preus al Consumidor) al llarg de l'any 2020 és superior al de la pujada que es va aplicar als pensionistes, se'ls compensaria el 2021 amb la diferència a través d'un únic pagament.

No obstant això, la crisi econòmica derivada del coronavirus ha contribuït que aquest any l'IPC hagi acabat en negatiu, és a dir, que els preus mitjans dels productes hagin baixat. Així, atès que les pensions contributives han augmentat un 0,9%, el 2021, la compensació ja està feta i, per tant, no hi haurà 'pagueta'.


Comentaris

envia el comentari