Muntatge amb una persona amb papers i una calculadora i el logotip de l'Agència Tributària

La pujada de setembre: els impostos que s'han de pagar quan acabi l'estiu

Pren nota de totes les obligacions que afrontaran els autònoms

Tot i que encara ens trobem en ple estiu, molts treballadors tenen unes responsabilitats per complir. I la veritat és que moltes d'aquest tipus d'obligacions estan a tocar, per a gran part.

Estem en un temps en què la idea principal és desconnectar i recarregar piles per al curs següent. I si tens la sort d'estar de vacances al mes d'agost, aprofita-les, perquè d'aquí a poc temps et tocarà pagar.

Especialment parlem dels treballadors per compte propi, ja que els autònoms hauran de pagar determinats impostos si no volen arriscar-te a rebre una multa d'Hisenda.

En concret, es tracta d'una sèrie de tràmits i gestions a presentar, dins el termini i en la forma escaient, que potser t'amarguen el final de les vacances. Però tingues clar que al setembre les hauràs d'afrontar totes per no tenir més problemes del compte.

Apunta bé què hauràs de pagar si ets autònom des del mes de setembre

Al mes de setembre, cal apuntar que els treballadors per compte propi han de presentar sense falta el model 592. Ens referim a un tipus de document relacionat amb l'impost especial sobre els envasos de plàstic no reutilitzables i corresponents a l'agost d'aquest any.

Muntatge amb un home fent un examen tipus test i dues mans subjectant diversos bitllets d'euro
Després de l'estiu, els autònoms estan obligats a pagar diversos impostos | Getty Images, Getty Images Signature

I per si encara no n'hi hagués prou, aquests treballadors estan obligats a lliurar el model 349. Aquest es tracta d'un model en què es declaren les operacions intracomunitàries que s'han fet els mesos de juliol i agost.

Tota aquesta informació ha estat consultada al portal Autónomos y Emprendedores, que exposa amb tot luxe de detall els models que has de presentar en tot just unes setmanes.

La llista d'impostos que hauràs d'afrontar si no vols rebre una sanció

Seguint amb la llista de models a presentar, també, al setembre, els autònoms hauran de declarar i ingressar les retencions d'IRPF dels seus treballadors. I aquest pagament d'impostos s'haurà d'emprendre a través del model 111. Alhora, hauran de presentar el model 115 per declarar les retencions d'IRPF sobre lloguers urbans.

Muntatge d´un primer pla d´uns dits traient bitllets d´un caixer al costat d´una imatge en un marc de l´Agència Tributària
No t'oblidis de pagar tots els impostos al setembre i octubre | Europa Press

Passant al mes d'octubre, a primers de mes, i més concretament el 2 d'octubre, conclourà el termini per presentar els models 360 i 361. Tots dos models radiquen a la sol·licitud de la devolució de l'IVA suportat el passat any 2022.

Ja a mitjans d'octubre, exactament el dia 20 d'aquest mes, serà la data límit per presentar l'autoliquidació d'IVA del tercer trimestre del 2023. Estem parlant del característic model 303. No obstant això, a més a més, hi ha la declaració de liquidació no periòdica sobre el tercer trimestre i en aquest cas ens referim al model 309.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

El 30 d'octubre, dia límit per presentar el model d'autoliquidació d'IVA del mes de setembre

Igual que al setembre, al mes d'octubre caldrà lliurar tots aquests models: 592, 111, 115 i 349. A més, caldrà fer el mateix amb el model 130 i 131 per executar els pagaments fraccionats de la Renda. I tot depèn segons es faci per estimació directa o mòduls.

A finals d'octubre, el treballador per compte propi ha de recordar que el 30 és el darrer dia per presentar el model d'autoliquidació d'IVA del setembre. I alhora, fins al 31 d'octubre es pot declarar la cessió d'ús d'habitatges amb fins turístics del tercer trimestre, mitjançant el model 179.

Per concloure, tots els autònoms tindran un termini concret per declarar l'actualització d'alguns mecanismes transfronterers comercialitzables mitjançant el model 235. Així mateix, hauran de demanar la inclusió per a l'any vinent el compte corrent tributari (CCT). Alhora, no s'ha d'oblidar presentar els diferents models d'impostos que et corresponguin perquè hi estàs obligat.