Els treballadors tenien motius per estar satisfets. L'últim acord entre els agents socials incloïa una pujada important dels sous. No obstant això, la lletra petita del pacte pot deixar-los sense aquesta millora salarial.
Patronal i sindicats van fixar per als pròxims tres anys un augment del 10 %, encara que en realitat és una recomanació, recull ABC. L'actualització retributiva quedaria establerta en el 4 % per 2023 i el 3 % per 2024 i 2025. Ara bé, aquest text inclou un detall que no ha de passar desapercebut.
És molt important llegir la lletra petita
Incorporen també unes clàusules de l'1 % extra per als dos darrers exercicis. S'aplicaran a les pujades de l'any següent com a alça i mai amb caràcter retroactiu. Per tant, la millora salarial s'elevaria fins al 12 %.
El que és realment cridaner de l'acord és que s'indica que les «negociacions hauran de tenir en compte les circumstàncies específiques del seu àmbit». Això serà clau a l'hora de determinar «les condicions salarials». Per tant, les actualitzacions que es duguin a terme tindran en compte l'estat del sector o de l'empresa en concret. Això significa que les pujades quedaran condicionades a la situació del negoci o de l'àmbit on s'enquadri la companyia.
El manteniment i la creació d'ocupació: una prioritat
En aquest document es recull que les empreses presenten «situacions molt desiguals de creixement, resultats o incidència del creixement de l'SMI». Fixen com una prioritat el manteniment i la creació de llocs de treball.
Aquest argument va ser utilitzat per la patronal CEOE per rebutjar les clàusules de revisió salarial que proposaven UGT i CCOO. Finalment, a les més de 4.000 taules de convenis existents a Espanya no inclouran aquesta actualització de sous com a tal. Optaran per un extra aplicable a la revaloració del següent exercici com a compensació.
Satisfacció entre totes les parts
Les organitzacions sindicals auguraven un conflicte seriós en cas de no arribar a un acord immediat. Des del sindicat que lidera Pepe Álvarez creuen que aquest pacte ha de servir per impulsar la negociació col·lectiva dels 1.400 convenis pendents. A més, creuen que s'ha d'arribar a totes les companyies i sectors on hi hagi menys pressió sindical.
En un comunicat expliquen que aquest acord «permetrà un repartiment de la riquesa més equitatiu, en què han de participar tots els treballadors». A més, incideixen que s'inclouen «importants avanços» al desenvolupament de la reforma laboral, sobretot pel que fa a la contractació. Indiquen que «en un pacte d'aquestes característiques, els interlocutors socials estem a l'altura d'allò que requereix Espanya». A parer seu, això ha dotat el territori espanyol d'una «estabilitat a les relacions laborals en moments d'incertesa i ha garantit la pau social».
Des d'UGT assenyalen que les pujades salarials es troben d'acord amb allò que han sol·licitat els sindicats per 2023 i 2024. Recalquen que la inclusió d'una clàusula de revisió salarial referenciada a l'IPC permetrà mitigar els possibles efectes de la inflació.
Des de la CEOE, el seu vicepresident, Lorenzo Amor, defineix l'acord de «responsable i de país». Creu que els diferents agents han sabut estar a l'altura allunyant-se de la política i de les batalles electorals. Sosté que aquest pacte donarà «estabilitat a autònoms, empreses i treballadors i garantirà la pau social el pròxim any».
Destaca que els salaris de l'àmbit privat augmentaran més en comparació amb els del sector públic. En principi serà del 10 %, distribuït entre el 2023, el 2024 i el 2025. Va defensar el bon paper dels agents socials, que van tenir «consideració, sentit d'Estat i responsabilitat» per tancar l'acord. Quelcom necessari per trobar l'ansietat de l'estabilitat social i econòmica.