Mans amb bitllets de 50 € davant d'un caixer

La pujada dels sous té lletra petita: els treballadors que no cobraran més

Tots els empleats no gaudiran d'aquesta pujada pactada del 10 % en tres anys

Els treballadors tenien motius per estar satisfets. L'últim acord entre els agents socials incloïa una pujada important dels sous. No obstant això, la lletra petita del pacte pot deixar-los sense aquesta millora salarial.

Patronal i sindicats van fixar per als pròxims tres anys un augment del 10 %, encara que en realitat és una recomanació, recull ABC. L'actualització retributiva quedaria establerta en el 4 % per 2023 i el 3 % per 2024 i 2025. Ara bé, aquest text inclou un detall que no ha de passar desapercebut.

És molt important llegir la lletra petita

Incorporen també unes clàusules de l'1 % extra per als dos darrers exercicis. S'aplicaran a les pujades de l'any següent com a alça i mai amb caràcter retroactiu. Per tant, la millora salarial s'elevaria fins al 12 %.

El que és realment cridaner de l'acord és que s'indica que les «negociacions hauran de tenir en compte les circumstàncies específiques del seu àmbit». Això serà clau a l'hora de determinar «les condicions salarials». Per tant, les actualitzacions que es duguin a terme tindran en compte l'estat del sector o de l'empresa en concret. Això significa que les pujades quedaran condicionades a la situació del negoci o de l'àmbit on s'enquadri la companyia.

El manteniment i la creació d'ocupació: una prioritat

En aquest document es recull que les empreses presenten «situacions molt desiguals de creixement, resultats o incidència del creixement de l'SMI». Fixen com una prioritat el manteniment i la creació de llocs de treball.

Aquest argument va ser utilitzat per la patronal CEOE per rebutjar les clàusules de revisió salarial que proposaven UGT i CCOO. Finalment, a les més de 4.000 taules de convenis existents a Espanya no inclouran aquesta actualització de sous com a tal. Optaran per un extra aplicable a la revaloració del següent exercici com a compensació.

Satisfacció entre totes les parts

Les organitzacions sindicals auguraven un conflicte seriós en cas de no arribar a un acord immediat. Des del sindicat que lidera Pepe Álvarez creuen que aquest pacte ha de servir per impulsar la negociació col·lectiva dels 1.400 convenis pendents. A més, creuen que s'ha d'arribar a totes les companyies i sectors on hi hagi menys pressió sindical.

En un comunicat expliquen que aquest acord «permetrà un repartiment de la riquesa més equitatiu, en què han de participar tots els treballadors». A més, incideixen que s'inclouen «importants avanços» al desenvolupament de la reforma laboral, sobretot pel que fa a la contractació. Indiquen que «en un pacte d'aquestes característiques, els interlocutors socials estem a l'altura d'allò que requereix Espanya». A parer seu, això ha dotat el territori espanyol d'una «estabilitat a les relacions laborals en moments d'incertesa i ha garantit la pau social».

Des d'UGT assenyalen que les pujades salarials es troben d'acord amb allò que han sol·licitat els sindicats per 2023 i 2024. Recalquen que la inclusió d'una clàusula de revisió salarial referenciada a l'IPC permetrà mitigar els possibles efectes de la inflació.

Des de la CEOE, el seu vicepresident, Lorenzo Amor, defineix l'acord de «responsable i de país». Creu que els diferents agents han sabut estar a l'altura allunyant-se de la política i de les batalles electorals. Sosté que aquest pacte donarà «estabilitat a autònoms, empreses i treballadors i garantirà la pau social el pròxim any».

Destaca que els salaris de l'àmbit privat augmentaran més en comparació amb els del sector públic. En principi serà del 10 %, distribuït entre el 2023, el 2024 i el 2025. Va defensar el bon paper dels agents socials, que van tenir «consideració, sentit d'Estat i responsabilitat» per tancar l'acord. Quelcom necessari per trobar l'ansietat de l'estabilitat social i econòmica.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!