Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Coches en una estación de peaje en una carretera de España

Més pujades de taxes i impostos després de la pandèmia: ara els toca als conductors

El ministeri de Transport preveu incloure la mesura en la Llei de Mobilitat Sostenible i Finançament del Transport Urbà

Cotxes en una estació de peatge en una carretera d'Espanya
Autopistes i autovies podrien passar a ser de pagament molt aviat | Catalunya Diari

La crisi econòmica oberta amb el coronavirus  porta a l'Estat a buscar fins a l'últim recurs per estrènyer els dispositius contra els contribuents. A més els nous impostos previstos i la pujada d'alguns altres, el govern  estudia la possibilitat de posar en marxa peatges per autopistes i autovies que ara són gratuïtes. És una realitat que cada vegada sembla més propera a Espanya. El ministeri de Transport, Mobilitat iAgenda Urbana ha obert aquesta setmana la consulta pública prèvia a l'elaboració de l'Avantprojecte de Llei de Mobilitat Sostenible i Finançament del Transport Urbà.

La intenció és presentar-la cap a finals d'any per complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030. Un dels punts parla de la planificació i finançament de les infraestructures de transport. En concret, indica que es plantejarà la necessitat de desenvolupar un model de finançament per a la conservació i el manteniment d'infraestructures. Això vol dir la planificació  per aconseguir diners per a la conservació i el manteniment de les infraestructures de país. I la principal via que maneja el ministeri és el pagament d'autopistes i autovies.

El debat entre pagar o no pagar per l'ús de les carreteres  no és nou. Ja en 2019 es va advertir de la necessitat de trobar vies de finançament per al manteniment de les carreteres a causa del dèficit en inversió per a obra pública. La crisi de 2008 va fer que els diferents executius fiquessin la tisora en les partides dels pressupostos per a infraestructures. La inversió pública en 2018 va ser de 26.000 milions d'euros, que representen un retrocés del 57% enfront de 2009, l'any amb la major partida de la sèrie històrica: 56.900 milions. Per si no fos prou, la crisi econòmica derivada de la pandèmia ha portat al govern a desviar tots els recursos per a les famílies, les pimes i les empreses.

Ara s'esperen els 140.000 milions d'euros procedents de la Unió Europea, però el fons anticrisi inclou un fre de seguretat que permetrà als països nòrdics paralitzar les ajudes a Espanya si consideren que Sánchez no fa les reformes exigides.

Què diuen les concessionàries?

El govern necessita augmentar els ingressos públics i més complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Només en infraestructures, la inversió pública perquè Espanya aconsegueixi els objectius ascendeix a 103.633.000 d'euros en els pròxims deu anys, segons càlculs de l'Associació d'Empreses Constructores i Concessionàries d'Infraestructures. Per aconseguir-ho, va calcular que requeriria un esforç inversor addicional en 2020-2030 equivalent al 8,3% del PIB, és a dir, incrementar un 40% la inversió pública anual en el PIB del 2,12% al 2,95% per als pròxims deu anys.

Atès que els comptes no surten amb el nivell d'inversió actual per complir els objectius, l'associació ha dissenyat un escenari base amb el qual mesura els impactes que suposarien les tarifes en tota la xarxa viària de gran capacitat. En total, més de 14.130 quilòmetres.

El president de les concessionàries,  Julián Núñez, explica que la seva proposta passa per un model concessional de gestió i operació per part del sector privat amb un sistema de pas lliure sense barreres i amb un termini de concessió de 25 anys. Això podria suposar fins a un pagament inicial del sector privat a l'Estat de 104.000 milions (4.800 milions anuals).

També va recordar l'impacte fiscal que tindria aquesta activitat a través de l'IVA, l'IBI  i l'Impost sobre Societats, ja que meritaria ingressos públics per valor de 4.700 milions i un estalvi anual de 850 milions en conservació. El ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana acceptarà propostes de ciutadans, organitzacions i associacions fins al dia 30 d'octubre.