Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, en una imatge d'arxiu

Els Pujol demanen que s'arxivi la causa contra tota la família

De la Mata va tancar al juliol la instrucció i va proposar jutjar-los per organització criminal
Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, en una imatge d'arxiu
La defensa dels Pujol demana que s'arxivi la causa que investiga la família. | Cedida

La defensa de la família Pujol, exercida pels advocats Cristóbal Martell i Albert Carillo, han presentat un recurs d'apel·lació a l'Audiència Nacional en què neguen el delicte d'organització criminal i demanen que s'arxivi la causa contra l'expresident, la seva dona i els seus fills.

El jutge José de la Mata va tancar la instrucció de la causa contra els Pujol a meitats de juliol decidir i els va enviar a judici pels delictes contra la hisenda pública, el blanqueig de capitals, organització criminal o associació il·lícita i falsedat documental per enriquir-se durant dècades a través d'activitats relacionades amb la corrupció aprofitant la seva «posició privilegiada».

El 16 de juliol es va tancar la instrucció

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata va anunciar el 16 de juliol el tancament de la instrucció de la peça principal del 'cas Pujol' i va proposar jutjar tota la família per organització criminal. El magistrat procedeix contra l'expresident de la GeneralitatJordi Pujol Soley, la seva dona, Marta Ferrusola, i els seus set fills i considera que formaven una organització criminal que «ha aprofitat la seva posició privilegiada en la vida política, social i econòmica catalana durant decennis per acumular un patrimoni desmesurat, directament relacionat amb percepcions econòmiques derivades d'activitats corruptes».

De la Mata considera que els fets investigats serien constitutius de delictes d'organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, contra la Hisenda Pública i falsedat documental. Part de les activitats coincideixen amb el període en què Pujol va estar al capdavant de la Generalitat.

Una instrucció de vuit anys

En una interlocutòria, el titular del jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional posa punt final a una investigació que va arrencar el 2012. L'havia prorrogat en diverses ocasions, l'últim termini arribava fins al 23 de març de 2021. A la resolució, el magistrat procedeix contra l'expresident de la GeneralitatJordi Pujol Soley, la seva dona Marta Ferrusola, els seus set fills i 18 persones més entre els quals l'exdona de Jordi Pujol Ferrusola, Mercè Gironès, i els empresaris Luis Delso, Carlos Sumarroca Coixet i Carlos Sumarroca Claverol.