Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una noia utilitzant un ordinador portàtil des de casa

Espanya aprova demà la llei del teletreball: el que ha de pagar l'empresa i el que no

Govern, patronal i sindicats tanquen avui els últims serrells per a l'aprovació del text definitiu que debatrà el Consell de Ministres

Imatge d'una noia utilitzant un ordinador portàtil des de casa
El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts la llei del teletreball. | Cedida

La crisi del coronavirus va provocar el passat mes d'abril que un 30,2% dels treballadors espanyol comencessin a teletreballar. Des de llavors, la intenció del govern espanyol ha estat regular aquesta forma de treball perquè les empreses vagin implantant la nova regulació de manera gradual. El pas definitiu es farà aquest dimarts, quan es preveu l'aprovació de la nova llei del teletreball per part del Consell de Ministres.

El govern espanyol ha negociat amb patronal i sindicats els detalls d'aquesta llei, tot i que no ha estat exempta de polèmica en alguns petits detalls, com l'obligació de l'empresa de fer-se càrrec de part de les despeses que suposa treballar des de casa. De fet, encara hi ha algunes qüestions en l'aire que es perfilaran en la reunió d'avui amb els agents socials. Aquestes són algunes de les claus.

1. Dies mínims

La normativa estableix que per a acollir-se a la nova llei del teletreball, l'empleat ha de realitzar teletreball un 30% de la seva jornada setmanal durant un període de tres mesos, és a dir, almenys dos dies a la setmana. En aquest punt, cal destacar que la patronal va aconseguir elevar el 20% inicial que proposaven els sindicats.

2. Acord individual

Si l'empleat compleix amb taxa del 30% de teletreball, l'empresa té l'obligació de signar un acord individual amb cadascun dels treballadors en un termini màxim de tres mesos.

3. Costos i despeses

Aquest ha estat un dels grans esculls en la negociació. Finalment s'estableix que el treballador té dret a l'abonament de les despeses relacionades amb els equips, eines i mitjans vinculats al desenvolupament de l'activitat laboral. Així s'haurà d'establir un mecanisme per a determinar la compensació de les despeses vinculades al teletreball al conveni col·lectiu o en un acord entre l'empresa i els representants dels treballadors.

4. Voluntarietat

El teletreball s'entén com un acord entre empresa i empleat i serà de caràcter voluntari. Cap empresari pot obligar un treballador a teletreballar. Així mateix, la decisió serà reversible.

5. Teletreball extraordinari

Determinar si la norma ha d'aplicar-se a empreses i treballadors que van començar a teletreballar de manera excepcional arran de la pandèmia de coronavirus és un dels serrells pendents que es debatrà en la reunió d'aquest dilluns. En aquest sentit, s'ha de decidir si les empreses on el teletreball és excepcional han de subscriure un acord individual amb els treballadors i fer-se càrrec de les despeses.

6. Igualtat de tracte

La regulació especifica que els empleats que els teletreballadors tindran els mateixos drets que els treballadors presencials, sense que hi hagi cap perjudici en les condicions laborals com el salari, l'estabilitat de l'ocupació, el temps de treball, la formació i la promoció professional.

7. Control empresarial

Govern, patronal i sindicats han arribat a un acord perquè l'empresa pugui adoptar els mitjans que cregui convenients per a vigilar i controlar el compliment de les obligacions laborals per part dels treballadors que teletreballin, que haurà de fer-se respectant a la seva dignitat.

8. Entrada en vigor

La normativa s'aprovarà demà però no entrarà en vigor immediatament. Tindrà un període transitori d'un any —ampliable fins a un màxim de tres en negociació col·lectiva— per a l'aplicació de la norma a les relacions laborals que ja estiguessin regulades per un acord o conveni col·lectiu.