Els MIR amenacen amb una nova vaga de cinc dies a partir de dilluns vinent

El sector ha iniciat avui una altra aturada, en aquest cas de tres dies

Imatge de dos metges tenint cura d'un pacient amb coronavirus a l'hospital Trueta de Girona
Els metges MIR planegen una nova vaga de cinc dies. | ACN

El metges interns residents (MIR) podrien organitzar una nova vaga de cinc dies de durada entre dilluns vinent, 28 de setembre, i divendres, 2 d'octubre. L'aturada se sumaria a la que ja ha començat aquest dilluns i que s'allargarà fins dimecres, dia 23, per reclamar una millora de les condicions laborals i de formació.

3.500 MIR estan cridats a una vaga de tres dies a partir d'aquest dilluns per reclamar millores formatives i laborals

Uns 3.500 metges interns residents (MIR) dels hospitals i centres d'atenció primària de Catalunya estan cridats a una vaga de tres dies a partir d'aquest dilluns per reclamar millores formatives, laborals i retributives. El col·lectiu té el suport del sindicat Metges de Catalunya, que és qui ha convocat la vaga. Les reunions de l'última setmana amb l'Institut Català de la Salut (ICS) i les patronals han acabat sense acord entre les parts, de manera que el sindicat manté l'aturada —i és molt poc probable a hores d'ara que arribin a algun pacte abans de dilluns. El comitè de vaga ha preparat mobilitzacions, com una concentració davant el Departament de Salut, i el seu portaveu, Àlex Mayer, creu que el seguiment de la vaga pot ser massiu.

Els metges residents denuncien unes condicions «precàries» que s'han «agreujat» amb la crisi de la covid-19 i reclamen millores en tres blocs, formació, condicions laborals i retribucions. Pel que fa al primer bloc, demanen que se'ls garanteixi que el 15% de la jornada ordinària es destina a la formació i que es reservin 10 dies anuals com a mínim per participar en actes formatius. En aquest sentit, recorden que la prioritat del sistema MIR és la formació especialitzada dels facultatius i no la dotació de personal als centres de salut. També exigeixen una correcta supervisió de la seva feina i garantir les rotacions.

En l'àmbit laboral, els residents demanen que la jornada ordinària sigui de 35 hores setmanals, com a la resta de l'estat espanyol, i un màxim de 48 hores de treball setmanal entre la jornada ordinària i les guàrdies. També, que després d'una jornada, algunes de 24 hores, es compleixin les 12 hores de descans mínim ininterromput, així com les 36 hores continuades de descans setmanal, tal com recull la legislació vigent.


Comentaris

envia el comentari