Imatge de Putin.

Putin ho fa per primera vegada: l'anunci de Rússia que pot fer patir un gir a la guerra

Rússia confirma l'ús del míssil hipersònic per atacar Ucraïna

Putin està disposat a tot. De fet, el seu últim moviment així ho acredita. El president de Rússia ha descol·locat tothom amb una demostració de força fins ara inèdita: l'ús per primera vegada del míssil hipersònic Kinzhal.

Amb aquesta acció, Rússia pretenia destruir un arsenal subterrani que es trobava al sud-oest d'Ucraïna. El Ministeri de Defensa rus va confirmar l'impacte del míssil al municipi de Deliatin, destruint diverses caixes de munició. Aquest material havia de ser utilitzat pels avions de combat, apunten els mitjans nacionals.

Rússia «ha destruït un gran magatzem subterrani que contenia míssils i municions d´avió», va detallar un portaveu del Govern. 

Imatge d'Odessa, a Ucraïna, amb obstacles antitancs
Odessa, a Ucraïna, amb obstacles antitancs | Europa Press

Rússia continua la seva ofensiva

Amb anterioritat havien recorregut a míssils de llarg abast per atacar l'oest d'Ucraïna, en una zona propera a la frontera amb Polònia. Però aquest sistema és totalment nou. Forma part d´una sèrie d´armes estratègiques avançades que Putin havia presentat el 2018.

Des de Defensa també van fer balanç del dany causat per les Forces Armades des de l'inici del conflicte a Ucraïna. Van destruir al voltant dels 200 vehicles aeris no tripulats, més de 1400 tancs i altres vehicles blindats.

«Des de l´inici de l´operació militar especial han estat destruïts 196 vehicles aeris no tripulats». A això se li sumen «1438 tancs i altres vehicles de combat», destaca un portaveu del Govern.

També van acabar amb 145 llançacoets de llançament múltiple, 556 peces d'artilleria i 1237 unitats de vehicles especials.

A les darreres hores, les autoritats d'Ucraïna van confirmar la destrucció d'una planta de reparació d'avions. Es trobava molt propera a l'aeroport de Leópolis, a tot just 50 quilòmetres de la frontera amb Polònia. Formava part d'una sèrie d'atacs que van fer les forces de Putin.

Ucraïna ho té clar: és el moment de parlar

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha assegurat en un vídeo emès aquest dissabte a la matinada que és «el moment de parlar» amb Rússia. 

Segons Zelenski, cal que les «negociacions de pau» siguin «significatives, justes i sense retards». «És l'única opció per a Rússia de reduir els danys provocats pels seus propis errors», ha dit el líder ucraïnès, que ha destacat que cal «restaurar la integritat territorial» del seu país. 

«Si no, les pèrdues de Rússia seran tan grans que no en tindrà prou amb diverses generacions per recuperar-se», ha advertit. En els últims dies, informacions periodístiques apuntaven a l'existència d'un document amb 15 punts per aturar el conflicte, però des de l'entorn de Zelenski rebaixen les expectatives.

En aquest sentit, l'assessor presidencial ucraïnès Mikhailo Podolyak ha assegurat que Rússia busca generar «tensions als mitjans». «La nostra posició continua sense canvis: alto el foc, retirada de les tropes, i fortes garanties de seguretat amb fórmules concretes», ha indicat.

Un «moment clau»

Des de Rússia, l'assessor presidencial i membre de la delegació negociadora Vladímir Medinsky ha assegurat que el Donbass és un «punt clau» de les converses i que Moscou aposta perquè els veïns d'aquestes zones –i no Kíiv- decideixin sobre el seu futur. Un element que xoca frontalment amb les garanties per la integritat territorial que demana Zelenski. Sobre la taula, també, les relacions amb l'OTAN –on el president ucraïnès ja ha admès que podrien no entrar.