Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez durant una roda de premsa a Saragossa, presentant el pla de recuperació 'España Puede'

Ja se sap quants diners restarà el govern espanyol a la gent que es jubili abans d'hora

La reforma de les pensions segueix el seu curs: vol tramitar a l'estiu perquè entri en vigor en 2022

Una de les qüestions que té sobre la taula el Govern de Pedro Sánchez des de la seva arribada a la Moncloa és la reforma del sistema de pensions al nostre país.

Amb la posada en marxa de l'Executiu de coalició, el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, es va posar a treballar en aquesta matèria. I ho va fer amb una meta clara: apropar l'edat real de jubilació a Espanya amb l'edat legal establerta per la retirada professional.

Des de llavors, el ministeri en qüestió treballa sobre un nou model que ja està discutint amb els agents socials. Empreses, sindicats i Govern han tractat ja diversos punts dels quals es compon aquesta reforma.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

D'aquesta manera, avancen en la consolidació de la proposta definitiva. I quan estigui a punt, arrencaran els tràmits per a la seva aprovació, que es preveu que s'iniciïn a l'estiu, perquè la reforma entri en vigor l'1 de gener de 2022.

Retalls de fins a 8.200 euros per als quals es jubilin dos anys abans del que toca

Una de les qüestions clau de la reforma és la voluntat d'augmentar les penalitzacions a aquells que anticipin la seva jubilació. És una de les mesures amb què es busca incentivar que l'edat real de la retirada professional a Espanya s'aproximi a la legal. A més, es busca 'redistribuir' aquestes penalitzacions, és a dir, rectificar el que ara perden les classes altes i les mitjanes i baixes.

Ara, els estrats socials mitjà i baix assumeixen retallades de fins al 16% per l'avançament de la jubilació. Per tant, a les rendes altes l'impacte de la retallada és del 4%. Amb la reforma, es busca que les persones amb pensions més altes puguin patir penalitzacions de fins al 21%.

Això revela quin serà el límit màxim de les penalitzacions a la jubilació anticipada a Espanya: 8.225 euros anuals menys. Evidentment, ens referim a les persones amb dret a percebre la pensió màxima si volen jubilar-se dos anys abans de l'edat estipulada legalment.

La pensió màxima és de 14 pagues de 2.797 euros, que fan un total de 39.000 euros anuals. Si s'aplica el coeficient reductor del 21% (establert per jubilacions anticipades per dos anys), haurien de restar 8.225 euros a aquests 39.000.

Però si, per exemple, en lloc de jubilar-se 24 mesos abans, s'opta per una jubilació anticipada de 21 mesos, la reducció disminueix substancialment. Dels 8.225 euros menys es passaria a 3.301, ja que la 'retallada' no és lineal. És a dir, busca impactar sobretot en les jubilacions que més s'anticipin.

Així doncs, si es recondueixen les jubilacions anticipades de 24 a 20-21 mesos, l'estalvi per a la Seguretat Social serà suficient per alleujar els seus comptes. Tot això, segons les consideracions del Govern espanyol. 

Pel que fa a les pensions mitjanes i baixes, la retallada no arribaria al 21%, sinó que quedaria reduït al voltant del 16%, el coeficient actual. Tot i això, caldrà estar pendents de com evolucionen en les pròximes setmanes les converses entre el Govern i els agents socials.

No obstant això, el que compta és l'esborrany final que surti del diàleg social, perquè és el qual finalment es durà a tràmit d'aprovació.

L'entrada en vigor, l'1 de gener de 2022

L'horitzó amb el qual treballa el Govern és el de donar inici al tràmit de la reforma aquest mateix estiu. Tanmateix, seria a la tardor quan es produiria la seva tramitació parlamentària. 

Però, aquí, el text podria patir variacions en el marc de les negociacions amb altres partits. Tot i això, amb tot, la seva aprovació remetria l'entrada en vigor de la reforma a l'1 de gener de 2022.