Foto d'una mà amb bitllets de 50 euros.

Les 4 ajudes que es poden demanar durant el mes de març a Espanya

Terminis, quanties i requisits d'ajuts com el xec de 200 euros i l'Ingrés Mínim Vital

La guerra d'Ucraïna ha sumit el món sencer a una crisi econòmica galopant de la qual Espanya no és aliena. Així és, ja que la pujada dels preus fa que per a moltes famílies arribar a final de mes sigui una quimera. Per aquest motiu, el Govern espanyol ha posat en marxa diverses ajudes per fer front a la crisi.

Al febrer es va obrir el termini per demanar el xec-alimentació per a les famílies vulnerables. Ara, el 30 de març s'obre el termini per demanar les beques d'estudi per al curs 2023-2024. Al costat d'aquestes ajudes en pots sol·licitar d'altres de dirigides a llars amb baixos ingressos que pateixen especialment la crisi.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Les 4 ajudes que pots demanar el 2023

El Govern espanyol posa en marxa una sèrie d'ajudes per pal·liar els efectes de la crisi econòmica. Aquests són els principals ajuts que pots demanar al mes de març, les quanties i els requisits. Algunes són incompatibles entre si, però d'altres són complementàries.

Xec-alimentació de 200 euros

El 15 de febrer es va obrir el termini per sol·licitar el xec-alimentació de 200 euros, a la Seu Electrònica de l'Agència Tributària. Poden sol·licitar-la les llars o les persones amb ingressos inferiors a 27.000 euros anuals. Aquest es tracta d'un pagament únic que els beneficiaris rebran al seu compte.

Foto de diversos bitllets de 200 euros i monedes d'1 euro.
S'ha obert el termini per sol·licitar l'ajuda dels 200 euros | Canva

Els interessats tenen fins al 31 de març per demanar aquest ajut, i hi ha dos requisits bàsics. Un és residir a Espanya, i l'altre haver treballat donat d'alta a la Seguretat Social l'any passat o haver cobrat l'atur o un subsidi. Així doncs, no la poden demanar els que cobren una pensió o l'Ingrés Mínim Vital.

Les persones que viuen sota el mateix sostre sense vincles familiars poden sol·licitar-la per separat. En aquest cas es compten els ingressos de manera individual. I en el cas de les famílies, es tenen en compte els ingressos de tots els membres de la unitat familiar, inclosos més grans de 21 anys.

Ingrés Mínim Vital (IMV)

L'Ingrés Mínim Vital (IMV) és una ajuda orientada a prevenir el risc de pobresa i exclusió social. Està adreçada a persones que viuen soles o famílies amb baixos ingressos, per sota del salari mínim. Les quantitats van de 565,37 euros a 1.243,83 euros, en funció de la situació familiar.

El requisit fonamental és tenir una mitjana mensual d'ingressos i rendes anuals inferior a 10 a la quantia mensual garantida per l'ingrés mínim. Això inclou pensions i prestacions que rebi el sol·licitant. En el cas de les famílies, es computen els ingressos de tots els membres.

Alhora, l'ingrés mínim és incompatible amb la percepció d'una pensió de la Seguretat Social o d'un subsidi. De la mateixa manera, els beneficiaris de lIMV han de comunicar a l'administració qualsevol canvi en els seus ingressos o la seva situació laboral, ja que l'ajuda dura mentre persisteixen els fets causants.

Ajuda per fill a càrrec

El Govern ha aprovat aquest 2023 l'ajuda de 100 euros mensuals per a famílies amb fills de 0 a 3 anys. És un complement a la prestació contributiva que ja reben les mares donades d'alta a la Seguretat Social. La poden demanar les mares que estiguin cobrant l'atur i les que treballin a temps parcial.

Fotomuntatge d'un bebè i un bitllet de 100 euros
Ajuda de 100 euros al mes per fill de 0 a 3 anys | CatalunyaDiari

Poden demanar aquesta ajuda tant les mares treballadores com les que no treballen, però han d'estar donades d'alta almenys 30 dies a la Seguretat Social. En el cas de progenitors del mateix sexe, tots dos tenen dret a demanar-la. També el pare o tutor legal, si la mare ha mort.

L'administració pot abonar l'ajut amb un pagament únic o amb una deducció a l'Agència Tributària. El beneficiari pot afegir l'ajut a la declaració de l'IRPF a la propera Declaració de la Renda. L'ajuda consta d'un total de 12 mensualitats de 100 euros (1.200 euros).

Beques per a l'estudi

Des del 30 de març fins al 16 de maig es posen en marxa les beques a l'estudi pel curs vinent. Aquest any puja la quantia de la beca de residència fins als 2.500 euros per beneficiari. I, a més a més, s'aprova un nou ajut de 400 euros per a alumnes no universitaris amb necessitats específiques.

Aquestes ajudes es complementen amb una beca general de 1.700 euros vinculada als ingressos dels sol·licitants. També una beca bàsica de 300 euros i una beca d'excel·lència de 50 a 125 euros en funció de la nota mitjana. A més, aquest any s'escurcen els terminis per rebre-les.

El 16 de maig finalitza el termini de sol·licitud i els expedients es resoldran entre l'agost i el setembre. La intenció és que els beneficiaris puguin començar a cobrar beques a finals d'any. Així mateix, per atorgar aquests ajuts a 'estudi, l'administració també té en compte un llindar de rendes.