Prestacions

El SEPE et pot pagar fins a 1.500 euros al mes si estàs a l'atur: els requisits

Descobreix tots els requisits necessaris per cobrar l'atur màxim

Quedar-se a l'atur sempre és una mala notícia professional i personal. Tanmateix, la persona aturada sempre es pot acollir a la prestació contributiva per desocupació del SEPE.

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) és el pagador d'aquestes ajudes tan necessàries per als treballadors que s'han quedat en situació d'atur. De vegades, la quantia és tan alta que és força més gran que el sou de milions d'espanyols.

Segons les cotitzacions, la prestació que pot sol·licitar una persona que s'ha quedat sense feina pot ser realment elevada. La podrà sol·licitar la persona a l'atur de forma involuntària i si ha cotitzat un mínim. Parlem d'una quantitat gens menyspreable i que és propera als 1.600 €.

Recordem que al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) es publicava el darrer 23 de desembre la Llei 31/2002 de Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any 2023. S'hi posava de manifest la pujada de l'indicador públic de renda d'efectes múltiples, l'IPREM.

Un jove amb mascareta i ulleres davant d'una oficina del SEPE
Pots aconseguir un atur elevat si compleixes una sèrie de condicions. | EP

Així pots aconseguir més de 1.500 € de prestació si et quedes a l'atur

L'IPREM és un índex que es feia servir per marcar les quantitats dels subsidis per desocupació i els màxims i mínims en la prestació contributiva o atur. Amb tot, aquesta prestació fixarà les quanties: en el cas del mínim, en 560 € mensuals, i el mínim arribaria als 1.575 € al mes.

Per si no n'hi hagués prou, si s'accedeix als subsidis per desocupació, també augmentaran aquestes quanties per a aquest any fins als 480 € mensuals. Per aconseguir l'atur màxim de 1.575 € al mes hi ha un requisit imprescindible: haver cotitzat sis mesos abans de presentar aquesta sol·licitud d'atur i la base hauria d'haver estat com a mínim 2.248,12 € bruts al mes.

Tenir dos fills a càrrec teu és imprescindible per cobrar l'atur màxim

Per si no n'hi hagués prou, és vital tenir almenys dos fills a càrrec perquè la prestació arribi als esmentats 1.575 €. Estem posant sobre la taula que aquesta quantitat correspon al 225 % de l'IPREM si s'hi afegeix la pujada d'una sisena part.

Foto de dos nens tristos.
Tenir dos fills a càrrec teu és un dels requisits per cobrar més atur. | Canva

Què passa en cas de tenir un sol fill a càrrec teu? Doncs que et pagaran 1.400 € mensuals d'atur. Si no tens cap fill, la quantitat arribaria als 1.225 € d'atur. D'altra banda, les persones treballadores que hagin cotitzat per una base de cotització més alta han de tenir clar que no es poden adherir a aquest cobrament màxim d'atur.

Com calcular l'atur

D'altra banda, per calcular l'atur que ens correspon hem de posar el focus a la base reguladora mitjana mensual dels darrers sis mesos que hem treballat. Després de conèixer aquesta xifra, els treballadors durant els primers sis mesos percebran el 70 % de la base reguladora. Des de llavors, cobraran el 60% d'aquesta base fins que finalitzi la prestació atorgada. Cal tenir en compte que per aconseguir aquest atur cal cotitzar almenys 360 dies per desocupació.

Així doncs, el treballador té tot el dret a percebre durant quatre mesos aquest tipus d'ajuda. Aquesta es pot cobrar durant un període mínim de quatre mesos o fins als dos anys, el període màxim, segons els mesos que hagi cotitzat.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!