Només quatre de cada deu consumidors podran mantenir el seu nivell actual d'ingressos

Una enquesta de la consultora EY també assenyala que el 9% dels espanyols no disposa actualment de recursos

Un home mirant les accions de l'Ibex 35
La crisi generada pel coronavirus impedirà a tots els treballadors mantenir els seus ingressos   | EFE

Només quatre de cada deu consumidors a l'Estat podran mantenir els seus ingressos a causa de la crisi econòmica provocada pel coronavirus. Per altra banda, gairebé un de cada deu espanyols (un 9%) afirma que no disposa de recursos avui dia per fer front al dia a dia.

Aquestes són les dades que es desprenen de l'informe 'Deconstruint al consumidor', elaborat per la consultora EY i publicat aquest mateix dilluns. Segons l'estudi, el col·lectiu més afectat és el dels treballadors autònoms. D'aquests, un de cada quatre assegura que no té ingressos a hores d'ara. A banda, un 75% d'aquests treballadors pensen que la seva situació empitjorarà durant els pròxims mesos.

La caiguda d'ingressos a les llars també ha incrementat el pessimisme sobre la recuperació econòmica. En concret, dos de cada tres espanyol veu la recuperació «molt llunyana» i creuen que aquesta crisi tindrà un impacte «fort i durador». Per altra banda, un 30% pensa que l'Estat recuperarà la normalitat «a mitjà termini».

Canvis en el consum

En conseqüència, l'estudi apunta que es produiran canvis notables en el consum. De fet, la meitat dels enquestats afirma que reduirà la seva vida social, limitant la seva assistència a actes i les relacions amb els cercles més propers. Segons el soci responsable d'EY-Parthenon, David Samu, «la meitat dels entrevistats han reduït, posposat o suprimit despeses innecessàries». «Ens trobem davant un canvi estructural en el model de consum i preveiem que la recuperació de certs costums serà lenta i gradual», afegeix.

Acceptació general de les mesures de prevenció

Una àmplia majora dels enquestats (90%) accepta l'ús de la mascareta i la limitació de l'aforament en espais comercial per evitar la propagació del coronavirus. En la mateixa línia, un 79% donaria suport a la implantació d'un passaport immunològic i un 71% estaria a favor de l'ús d'aplicacions de geolocalització.

L'estudi elaborat per EY s'ha realitzat a través d'una mostra representativa de 2.106 persones majors d'edat entre el 15 d'abril i el 17 d'abril.


Comentaris

envia el comentari