Amb la primera fase de la vacunació a punt d'acabar a Espanya, apareix el dubte sobre quins grups de població cal començar a immunitzar a continuació. Fins ara, s'ha vacunat als majors de 80 anys, els seus cuidadors i el personal mèdic. Aviat arribarà el torn per a altres grups, però no està clar quina és la millor estratègia.
Els metges generalistes assenyalen a la revista 'Redacción Médica' quatre grups de població als quals s'ha de vacunar com més aviat millor: hipertensos, immunodeprimits, obesos i persones amb diabetis i malalties respiratòries cròniques.
El debat és profund i hi ha divergències entre els diferents sectors, però els especialistes en medicina general s'inclinen per aquests quatre tipus de persones, dels quals la majoria són majors de 64 anys. Segons el doctor Jesús Santianes, del Servei d'Urgències de l'Hospital Universitari Central d'Astúries, «podem dir que fins al 40% o 50% de la població té una malaltia que es pot considerar crònica».
Santianes, que també és coordinador del Grup de Treball de Cronicitat i Dependència de la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària, recorda que l'estratègia de vacunació està enfocada a evitar el col·lapse sanitari. Per això creu que «cal vacunar primer a les persones amb major probabilitat de tenir malaltia greu per Covid-19, que pot condicionar un ingrés hospitalari i la mort».
Per la seva banda, el coordinador de Malalties Infeccioses de la Societat Espanyola de Medicina Interna, José Manuel Ramos, assenyala que entre els que tenen menys de 64 anys, els prioritaris han de ser els immunodeprimits, «sigui perquè tenen una neoplàsia activa en tractament, siguin trasplantats, prenguin altes dosis d'esteroides o comptin amb immunodeficiències».
També veu molt important vacunar els hipertensos i els obesos. Encara que l'obesitat no és una malaltia crònica, aquest trastorn sí que pot causar afeccions cròniques com les de tipus cardiovascular. En la seva opinió, aquells que tenen un índex de massa corporal per sobre de 40 també han de tenir prioritat en l'estratègia de vacunació.
L'edat, un criteri prioritari
El doctor Ramos afegeix en els grups de població prioritaris els pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i els diabètics. El doctor Santianes també esmenta els pacients de malaltia renal, ja que «seria la millor elecció a nivell cost-efectiva».
La coordinadora de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG), Isabel Jimeno, assenyala que prioritzar per edat és el més efectiu de cara a la població, i es pregunta «per què vacunar uns amb una malaltia crònica i a altres no?». En la seva opinió, seria un problema si no hi hagués vacunes suficients, però «en tot cas, si veiem que el nombre de vacunes és escàs, potser hem de seure i pensar».
La doctora Jimeno no va gens desencaminada, ja que fa pocs dies va transcendir que el pla de Sanitat preveu l'edat com a criteri principal a l'hora d'establir l'ordre de vacunació per als pròxims mesos. Després dels majors de 80 anys vindran els més grans de 70 anys, i a partir d'aquí s'anirà perfilant els següents grups en funció de les patologies prèvies o l'exposició que tenen al virus.
Totes les esperances posades en les vacunes
L'Associació Espanyola de Vacunologia (AEV) també creu que després dels majors de 80 anys, hi haurien d'anar els més grans de 65 anys, i després continuar per grups amb malalties cròniques. Segons aquesta estratègia, després vindrien els institucionalitzats, els que estan en risc d'exclusió social i els professionals essencials.
No succeirà així amb la vacuna d'AstraZeneca, desenvolupada per Oxford i que aquest cap de setmana va arribar a Espanya. El Govern ha confirmat que aquestes dosis s'administraran a persones entre 18 i 55 anys. Queden fora, per tant, els majors de 55 anys a causa dels dubtes que generen els efectes de la vacuna en les persones d'aquesta edat.
Tots els esforços de Sanitat se centren ara a accelerar el procés de vacunació amb la intenció d'arribar com més aviat millor a la xifra somiada: la immunitat del 70% dels espanyols. Per ara, sembla molt difícil complir amb el pla inicial de maig-juny. Els retards i la mala planificació han fet que el ritme de vacunació hagi estat més lent del que s'esperava en la primera fase, però s'espera que amb l'arribada de les noves vacunes, es pugui acceletar.