Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona tossint amb una mascareta posada

Els 4 símptomes de la nova soca britànica de la Covid-19

La pèrdua de l'olfacte i del gust són signes menys habituals en aquesta variant de virus
Una dona tossint amb una mascareta posada
La tos, un dels principals símptomes de la nova variant   | Arxiu / iStockPhoto (Torwai)

Segons un estudi que ha realitzat l'Oficina d'Estadístiques del Regne Unit, les persones que s'han contagiat amb la soca britànica de coronavirus presenten un quadre simptomàtic més general que els infectats de la primera Covid-19 i també una menor pèrdua de l'olfacte i del gust.

Per tant, la tos, la fatiga, el mal de coll i el dolor muscular són els principals signes d'aquesta nova variant de virus. A més, la investigació ha demostrat que hi ha menys pacients que són asimptomàtics. D'altra banda, el primer ministre britànic, Boris Johnson, també ha destacat que la nova soca podria ser també més mortal.

La nova soca presenta un quadre simptomàtic més general

L'Oficina d'Estadístiques del Regne Unit ha realitzat el seguiment, entre el 15 de novembre i el 16 de gener, de 6000 persones amb proves positives a Anglaterra per realitzar aquest estudi. L'organisme ha examinat els símptomes que va presentar cada pacient fins a una setmana abans de contraure la nova variant de la malaltia i posteriorment els va comparar amb els infectats de l'antiga.

De les 6.000 persones analitzades, 3.500 van ser infectades amb la soca britànica del virus. D'aquests individus, el 35% va dir que tenia tos, un 32% presentava fatiga, un 25% patia dolors i molèsties musculars i un 21,8% patia mal de coll.

Els altres 2.500 pacients van ser infectats amb la variant antiga de coronavirus. El 28% d'aquests va afirmar tenir tos, un 29% fatiga, un 21% dolors i molèsties musculars i un 19% mal de coll.

La pèrdua de l'olfacte i del gust és, per tant, un símptoma menys habitual en la soca britànica de virus, segons les dades que ha aconseguit recaptar l'estudi. El primer signe va ser present al 15% dels pacients infectats amb la nova variant de coronavirus, mentre que el segon en el 16%. Es tracta d'un lleuger descens respecte a l'antiga variant, que va presentar un 18% en els dos casos. També hi ha una gran diferència en la presència de tos, 35% enfront del 28%, i en el dolor muscular, 25% enfront del 21%. D'altra banda, l'estudi també ha determinat que no hi ha pràcticament diferència entre les dues soques pel que fa a mals de cap, dificultat per respirar, diarrea o vòmits.

Entre un 30 i un 70% més contagiosa

La nova variant britànica, que va ser detectada per primera vegada a sud-est de Londres a principis del passat mes de desembre, s'ha convertit en tan sols unes setmanes a la predominant a Gran Bretanya i ja s'ha començat a expandir per Europa i altres continents. Segons les dades atorgats pel Ministeri de Sanitat, a Espanya ja s'han confirmat 267 casos associats a aquesta soca.

La nova variant ha portat al Regne Unit a superar notablement les xifres diàries de positius i de morts del passat mes de març. Tant és així que la pressió assistencial i hospitalària és entre un 30 i un 70% més contagiosa que l'original.

A més, no només resulta més contagiosa, sinó que podria ser també més virulenta. «Sembla clar que el virus es transmet més, la qual cosa significarà més casos, més pressió hospitalària, més ingressats a les UCI i, per desgràcia, més morts» ha explicat José Antonio López Guerrero, director del centre de recerca de neurovirología de la Universitat Autònoma de Madrid.

Tot i que la nova soca ha anat avançant i la transmissió ha anat augmentant, els científics han estat capaços de descobrir les principals característiques i perfilar el comportament d'aquesta variant. No obstant això, encara segueix sent una incògnita.