Quatre víctimes, ferits i més de 50 detinguts: balanç trist a Washington

És el balanç provisional dels aldarulls al Capitoli dels Estats Units

Pla general dels manifestants a fora del Capitoli dels Estats Units
Pla general dels manifestants a fora del Capitoli dels Estats Units | Reuters

Quatre persones mortes, 14 policies ferits i 52 arrestos en el marc dels aldarulls al Capitoli dels Estats Units. Aquest és el balanç provisional que han fet les autoritats locals després de finalitzar l'assalt dels manifestats pro-Trump al Congrés, que tenia com a objectiu evitar la corroboració del resultat de les darreres eleccions. Durant els fets s'han produït diversos episodis violents i s'han sentit trets.

Les autoritats de Washington ja van informar d'una dona morta i s'han de sumar tres persones, que encara no estan identificades. D'altra banda, dels 14 policies ferits, dos es troben en estat greu. Pel que fa a les detencions, de les 52 unes 30 van ser per violacions del toc de queda que va imposar l'alcaldia de Washington a partir de les 18.00 hores. De fet, l'alcaldessa de Washington, Muriel Bowser, ha allargat durant dues setmanes més l'estat d'emergència pública, és a dir, fins després de la investidura del president electe, Joe Biden. 

Un cop controlada la situació a l'exterior del Capitoli, la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, va anunciar a través d'una carta que els líders del Congrés van decidir continuar amb la sessió per certificar la victòria del president electe, Joe Biden. «En consulta amb els líders i després d'unes trucades hem decidit procedir aquest vespre, quan el Capitoli estigui disponible pel seu ús», ha explicat.

D'altra banda, encara president dels Estats Units, Donald Trump, ha justificat la irrupció al Capitoli amb un nou comentari a Twitter on reitera les seves teories que li han «robat» les eleccions. «Això és el que passa quan es roba una victòria sagrada i claríssima a grans patriotes que han estat tractats malament i injustament durant molt de temps», ha afirmat Trump. «Aneu a casa amb amor i pau», ha afegit el republicà, que ha assegurat que aquest 6 de gener «es recordarà per sempre».

El relat dels fets

Milers de seguidors pro-Trump han assaltat aquest dimecres el Capitoli per aturar la reunió del Congrés dels Estats Units que havia de corroborar els resultats de les eleccions celebrades el passat mes de novembre. Malgrat que Joen Biden va ser escollit guanyador, el president sortint Donald Trump continua sense reconèixer els resultats i ha tornat a titllar els comicis de «fraudulents», demanant «corregir» els resultats.

Per tot plegat, el Congrés s'ha vist obligat a fer un recés en el debat després del succés. Per la seva banda, Trump s'ha dirigit als manifestants a través de Twitter criticant al vicepresident Mike Pence, per no tenir «el coratge» per «protegir el país i la Constitució».

Alguns dels manifestants han aconseguit entrar al Capitoli i a partir de llavors s'han viscut escenes violentes amb trencament de finestres i portes. També s'ha sentit algun tret quan els assaltants s'han enfrontat amb els agents de seguretat de l'edifici. Els seguidors de Trump que estaven a dins, han cridat proclames a favor de l'expresident, insistint que és el veritable guanyador de les eleccions americanes.

Un escenari que ha obligat a suspendre la sessió i desallotjar a les persones que hi havia dins. De fet, la mateixa policia ha recomanat als congressistes que es posessin màscares de gas. Pel que fa al vicepresident Mike Pence, ha estat evacuat per precaució. Paral·lelament, s'ha anunciat un toc de queda en tota la ciutat de Washington des de les 6 de la tarda, fins a les 6 del matí de l'endemà.


Mentrestant, Donald Trump ha demanat als manifestants a través de Twitter que es mantinguin «en pau» i que no hi hagi escenes de «violència». En aquest sentit els ha recordat que són el partit de «la llei i l'ordre» i els ha instat a respectar les ordres de la policia.


Comentaris

envia el comentari