YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Sanitat parla clar sobre un confinament total contra la Covid-19 a Espanya

De moment s'està optant per actuacions intermèdies

Dues dones aplaudint des dels balcons de casa seva
De moment s'està optant per actuacions intermèdies  | Unsplash | Manuel Peris Tirado


Espanya es resisteix a prendre la dràstica mesura que estan instaurant alguns països a Europa i el Pròxim Orient. Abans d'arribar a aplicar el confinament total, Sanitat es planteja altres opcions intermèdies per tallar l'expansió de la Covid-19.

La secretària d'Estat de Sanitat, Silvia Calzón, ha afirmat aquest dimecres que amb els «instruments actuals» és possible evitar un confinament total com el del passat mes de març, al·legant que hi ha «mesures intermèdies» que es poden «aplicar amb una precisió gairebé quirúrgica» per evitar una major propagació de la Covid-19 a Espanya.

En una entrevista al programa de Cadena Ser 'Hoy por hoy', Silvia Calzón ha assenyalat que comença a veure «el que poden ser els efectes d'una major mobilitat i d'un relaxament» durant el Nadal, tot i que, segons ha indicat, totes les comunitats autònomes han mantingut «un cert grau de tensió». Les reunions en aquestes dates no tothom les ha fet amb responsabilitat, cosa que ha propiciat un augment significatiu de casos en els últims dies.

Sobre la nova variant britànica, la secretària d'Estat de Sanitat ha explicat que no és «dominant a Espanya» i que els casos detectats al país estan relacionats amb persones vinculades d'alguna manera amb el Regne Unit. Per ara, segons ha assenyalat, els organismes internacionals recomanen reforçar la vigilància per identificar els casos d'aquesta soca, però no es planteja, de moment, un confinament tan dràstic com el de la passada primavera.

La comunitat que reclama el confinament total

La consellera de Sanitat de la Junta de Castella i Lleó, Verónica Casado, avançava aquest dimarts que demanarà en el pròxim Consell Interterritorial de Salut que la comunitat pugui exercir, amb l'aprovació de govern central, un confinament domiciliari «curt, però eficaç» per frenar males tendències, derivades de les festes nadalenques.

«A vegades és millor fer un confinament estricte de 14 dies i aturar-lo, que aplicar mesures intermèdies», argumentava la consellera, que va catalogar de «terrible» l'evolució de la pandèmia en els últims dies.

La titular de Sanitat explicava que, en cas de poder fer-ho, la comunitat ja hauria aprovat un confinament domiciliari, però aquesta és una competència que no la concerneix perquè no es contempla per a les comunitats autònomes en l'actual decret d'estat d'alarma. Per això demanarà que sigui el govern central qui aprovi aquesta mesura estricta per a la comunitat de Castella i Lleó.

L'aposta d'altres territoris per frenar la pandèmia

La posició espanyola respecte al confinament total xoca amb la d'altres països. Israel decidia aquest dimarts endurir les seves normes contra la propagació de la Covid-19 decretant el tancament de col·legis i negocis no essencials durant 14 dies més. Tot i ser un dels països que més ha avançat en la vacunació de la població, la seva situació és complexa i aquest dilluns es registraven més de 8.000 casos.

Regne Unit anunciava també a principis de setmana un estricte confinament de la població molt similar a l'establert durant la primera onada, per les seves males xifres de coronavirus. A Escòcia ja l'havien decretat hores abans i estarà vigent tot el mes de gener. Gal·les i Irlanda del Nord ja estaven subjectes a restriccions nacionals, així que tot el país té actives ara les mateixes limitacions per a la mobilitat de la població.

Alemanya també va allargar i endurir aquest dimarts les restriccions per evitar l'expansió de la pandèmia a causa de la saturació del sistema sanitari i la por davant d'un nou repunt de casos lligat a la variant de Regne Unit. La cancellera alemanya, Angela Merkel, va anunciar que totes les actuals restriccions, inclòs el tancament de col·legis i comerços no essencials, es mantindran almenys fins al pròxim 31 de gener.


Comentaris

envia el comentari