La comunitat internacional està molt preocupada pel que Vladímir Putin pot fer aquest dilluns, 9 de maig. És una data clau en la història de Rússia, ja que se celebra la victòria del país sobre l'Alemanya nazi a la Segona Guerra Mundial.
Així doncs, s'especula que Putin vol commemorar aquest dia fent un pas endavant en la guerra d'Ucraïna. I és que dilluns farà 77 anys de la victòria de les tropes soviètiques contra l'exèrcit d'Adolf Hitler.
Parlem d'un dia d'exaltació militar, amb la desfilada habitual a la plaça Roja de Moscou. Així, Rússia mostrarà al món el seu extens arsenal de míssils balístics, tancs, avions i soldats.
El simbolisme del 9 de maig per a Putin en plena guerra
«Ells es consideren els veritables guanyadors de la Segona Guerra Mundial, i per això aquest dia és tan important per a Rússia. Volen mostrar a Occident tot el que tenen i presentar el millor de l'Estat rus», assegura a 'Nius' el general Jesús Argumosa, exdirector de l'Escola d'Alts Estudis de la Defensa.
«Putin mai ha volgut distanciar la història de Rússia de la Unió Soviètica. Ell és un simple continuador d'aquesta història», explica el periodista Fernando Arancón, director del portal 'El orden mundial'.
El cas és que es comenta que Putin podria aprofitar el dia 9 per anunciar una nova ofensiva a Moldàvia, per exemple. També podria declarar oficialment la guerra, o bé tornar a amenaçar amb una guerra nuclear.
Declarar la guerra de manera oficial
D'una banda, l'avenç rus és lent, i Putin es pot veure obligat a fer un pas més per a complir el seu objectiu i declarar la guerra a Ucraïna. Fins ara, només s'ha parlat d'«operació militar especial» per a «desnazificar» el país.
El ministre de Defensa del Regne Unit, Ben Wallace, pensa que Vladímir Putin augmentarà els atacs a Ucraïna el dia 0 de maig. I farà una crida massiva a files per a «lluitar contra els nazis del món».
Malgrat tot, Fernando Arancón i Jesús Argumosa creuen que això no passarà.
Argumosa esgrimeix que ara mateix Rússia està «en una posició feble», i una declaració de guerra suposaria una crida a files. Això sí, la majoria serien soldats joves sense experiència bèl·lica.
Envair Moldàvia
Moscou espera que, per a aquest dia, ja haurà complert els seus objectius estratègics al sud d'Ucraïna. La conquesta fins a Transnístria, a Moldàvia, seria una garrotada per als ucraïnesos. I és que no podrien tenir sortida pel mar Negre.
«Creiem que el Kremlin ja ha pres la decisió d'atacar Moldàvia. El destí de Moldàvia és crucial. Si els russos comencen a prendre el control, militarment serem un objectiu més fàcil i l'amenaça per a Ucraïna serà existencial», va revelar una font militar ucraïnesa.
L'expert espanyol no ho veu tan factible. «Putin vol penetrar i ocupar tot el territori del Donbass, del qual ara només té el control d'un terç, el mateix que tenien els separatistes ucraïnesos el 2014. No ha tingut temps de preparar l'ofensiva amb prou potència de combat. Les coses no li estan sortint com volia», exposa Argumosa.
Possible atac nuclear
El ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, ha avisat del «risc real» que el conflicte a Ucraïna sigui el desencadenant d'una tercera guerra mundial. «El perill és seriós, és real. No es pot subestimar», ha dit Lavrov, i ha comparat aquesta situació amb la Crisi dels Míssils del 1962.
Jesús Argumosa no espera que Putin anunciï una guerra nuclear. «Ningú és al cap de Putin, i això és important. Crec que si se sent acorralat pot actuar de manera sorprenent». Per tant, recalca la importància de la diplomàcia en aquests casos.
«Aquest és el risc més gran al qual ens exposem. Trobar una sortida amb què les dues parts estiguin d'acord és el millor que pot passar», ha conclòs.
Finalment, Argumosa exposa que Putin pot seguir amb la guerra fins que hi hagi una negociació amb Ucraïna. Alhora, si el suport armamentístic d'Occident arriba abans que Rússia faci efectiva l'ofensiva al Donbass, Putin estaria tocat i gairebé enfonsat.