Ana Obregón es convertia recentment en mare novament amb 68 anys per mitjà de la maternitat subrogada. A Espanya es tracta d'una pràctica il·legal, tot i que cada cop són més les persones que recorren a aquest mètode per tenir fills. A continuació, t'aclarim en què consisteix la gestació subrogada i en quins països està permesa.
La decisió de la presentadora ha generat molt d'enrenou. Sobretot perquè no es consideren del tot ètiques aquesta mena de tècniques. Darrere seu s'amaga el desig d'una persona o una parella de tenir un fill quan no ho aconsegueixen naturalment.
La gestació subrogada és un mètode de reproducció assistida, on la dona que gesta la criatura no serà finalment la seva mare. Aquest paper recaurà sobre un tercer i per dur a terme això cal assolir un acord amb una dona que a canvi d'una quantitat elevada de diners es comprometi a gestar el nadó dels altres.
Quan neixi el petit, renunciarà a ell. Sempre que sigui possible, els futurs pares intentaran aportar els seus òvuls i espermatozous. D'aquesta manera, es garantiran que el nen biològicament sigui seu.
Quan no hi hagi la possibilitat que la mare aporti el material genètic, s'acaba optant per una donant. En un primer moment es busca que la gestant només posi l'úter per quedar-se embarassada i donar a llum a la criatura.
Quins acords hi ha entre les dues parts?
En general, es tracta d'acords mercantils on s'arriba a desemborsar importants quantitats de diners. Entre els futurs pares i la mare gestora hi ha una sèrie de contractes on es recullen les obligacions per les dues parts.
En aquests convenis s'indica que els pares biològics «encarreguen» un nadó. Per part seva, la mare gestant «es compromet a passar per l'embaràs i a parir» la criatura. Es faria per mitjà de tècniques de reproducció assistida i la majoria de vegades sol tractar-se de dones amb problemes econòmics. Això, de vegades, facilita l'operació comercial.
A Espanya és una pràctica il·legal
La gestació subrogada és una pràctica il·legal a Espanya. Així ho confirmava dimecres passat la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que considerava que aquest tipus de tècniques suposaven una clara «explotació de les dones».
A causa de la incapacitat per fer-ho al nostre país, són moltes les persones que opten per viatjar a l'estranger. Així, poden veure complert el seu desig de ser pares, però mitjançant gestació subrogada en un altre territori. En general, les destinacions escollides solen ser Índia, Israel o alguns estats d'Amèrica del Nord, com Florida.
També Rússia i Ucraïna eren llocs on se solia anar per aconseguir un nadó per ventre de lloguer. Però des que va esclatar el conflicte bèl·lic la situació s'ha paralitzat.
Hi ha altres països que també ho permeten. És el cas de Canadà, Austràlia, Nova Zelanda, Regne Unit o Països Baixos. Però, sempre que no impliqui una contraprestació econòmica.
A Espanya encara es detecten casos il·legals de gestació subrogada. El febrer passat el govern decidia fer un pas més en reforçar la il·legalitat també de la gestació per substitució. Per això, prohibia la publicitat de les agències d'intermediació.
A l'article 32 de la llei de l'avortament, segons recull La Vanguardia, indiquen l'eliminació d'aquest tipus d'accions. Fan referència a «qualsevol tipus de publicitat que tingui per finalitat la mercantilització de la salut reproductiva per part de terceres persones». Consideren que això «atempta contra la dignitat de les persones». Rebutgen completament la gestació subrogada o ventre de lloguer perquè «implica una explotació de la dona. I un dany als interessos superiors del menor».
Opcions d'impedir viure a Espanya
La ministra Maria Jesús Montero va ser consultada sobre la possibilitat d'impedir que un nen nascut a través d'aquesta tècnica pogués viure a Espanya. Va indicar que es van realitzar al començament de la legislatura canvis quant a les inscripcions al Registre Civil per impedir aquesta classe de situacions. Però, va aclarir que cada cas s'ha d'abordar individualment.