Detall d'uns paquets embolicats amb paper de regal

El que hauràs de pagar a Hisenda segons qui et regali diners per Nadal

Un dels regals més simples i efectius són els diners, però pot suposar conseqüències negatives de cara a Hisenda

Ja tenim el Nadal a tocar. Els carrers s'han omplert de màgia perquè els ciutadans gaudeixin de les festes nadalenques amb il·lusió. En aquestes dates tan assenyalades, hi ha dos dies marcats amb força al calendari: el 24 de desembre i el 6 de gener.

Els regals han anat agafant protagonisme any rere any, i s'han acabat convertint en la cirereta del pastís de les festes. No obstant això, la rellevància que tenen ha provocat més d'un maldecap, ja que cada vegada és més difícil triar l'opció correcta.

Detall d'una carrossa de la cavalcada de Reis
Els regals són els grans protagonistes de les festes de Nadal | Ángel Ullate

És per això que, des de fa temps, moltes persones veuen amb bons ulls el fet de regalar diners, cosa que no decep ni desagrada. Aquest any, però, aquest grup de persones s'haurà de pensar seriosament si fer aquest obsequi, perquè Hisenda està a l'aguait.

No s'ha de despertar el drac

Segons l'article 618 del Codi civil, una donació és «un acte de liberalitat pel qual una persona disposa gratuïtament d'una cosa a favor de l'altra, que l'accepta". En altres paraules, donar diners a una persona o entitat sense la necessitat de rebre res a canvi.

Monedes i bitllets d'euro
Segons el Codi Civil, regalar diners es considera una donació | IStockPhoto (Roman Stavila)

Si ens basem en la definició literal del concepte, qualsevol regal seria considerat una donació, i hauria de declarar-se a l'Agència Tributària. D'aquesta manera, qualsevol traspàs de diners en efectiu és considerat com a tal.

Hisenda persegueix amb deteniment el blanqueig de capital per a intentar reduir l'elevada quantitat de diners en negre que es mouen a Espanya. Per aquest motiu, és convenient saber com podem enviar o rebre diners dels nostres éssers estimats sense córrer el risc que ens caigui una multa.

Façana de l'Agència Tributària
Hisenda adverteix què pot suposar regalar diners per Nadal | EFE

No obstant això, hi ha una creença popular que declara que les donacions que no superin l'import de 3.000 euros estan exemptes del pagament d'impostos. Cal aclarir que això és perquè les entitats bancàries es veuen en l'obligació de notificar a Hisenda els moviments sospitosos en els comptes corrents dels usuaris.

Hisenda també tindrà regal a l'arbre de Nadal

L'import de l'impost de successions i donacions varia segons molts factors. Un és la comunitat autònoma on es produeixi la donació, ja que es tracta d'una cessió que té competència en aquests territoris.

D'altra banda, la quantitat també canviarà d'acord amb el grau de parentiu entre les dues parts. Com més proper sigui l'enllaç, menys impostos s'hauran d'abonar. A més, la quota que cal tributar depèn de l'import donat, amb un percentatge que pot anar des del 7,65% fins al 34%.

Un arbre de Nadal i tot de regals
Aquest Nadal, Hisenda també tindrà regal | Pixabay

D'aquesta manera, qualsevol donació feta durant les festes de Nadal haurà de comportar la presentació de la liquidació de l'impost a Hisenda en un període de trenta dies hàbils.

Si no ho feu, l'Agència Tributària us pot imposar una sanció econòmica mitjançant un avís previ. Des que es reben els diners, es disposa d'un mes per a rendir comptes amb el fisc, que té fins a quatre anys per a reclamar el pagament dels impostos.

Les donacions no declarades inferiors a 3.000 euros suposaran una infracció lleu, i es pagarà una multa proporcional al 50% de la quantitat que s'ha deixat de pagar a Hisenda.