YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Què passa si agafes la grip i la Covid-19 a la vegada: parlen els experts

Diversos estudis confirmen que la doble infecció existeix

Dos treballadors de l'Hospital de Campdevànol protegits contra la Covid al passadís del centre mèdic
És possible agafar la grip i la Covid-19 alhora, però no està comprovat que sigui més perillós | cedida

L'arribada de la tardor i l'hivern posa en alerta als metges davant la coincidència de dues grans epidèmies, la grip estacional de cada any i la Covid-19, per això tenen la vista posada en el risc de col·lapse dels hospitals. No és només que ambdues causin una gran mortalitat, sinó que a més tenen símptomes molt similars que les fa difícil de diferenciar.

Febre, tos, cansament. Davant els símptomes apareix el dubte: és grip o Covid-19? O fins i tot si es poden tenir les dues infeccions alhora. Els metges diuen que sí, i de fet durant la primera onada se’n van registrar alguns casos a Espanya.

Els dubtes que queden per resoldre són, per una banda, si la doble infecció pot ocasionar complicacions més greus, si vacunar-se contra la grip pot evitar o si una de les dues epidèmies serà menor aquesta temporada. El viròleg Agustín Valenzuela reconeix que «no tenim la certesa que un virus agreugi la infecció de l'altre» i que el millor seria identificar el doble contagi per a aprendre com tractar aquests casos i controlar millor la seva evolució.

Corea del Sud intenta desenvolupar un kit per diagnosticar els dos virus alhora

Explica que en els inicis del Covid-19 feien prova de grip A i B i tot donava negatiu, i per això ara seria important no descartar altres possibilitats, com la grip estacional: «Si la PCR dona negativa, continuaran insistint fins a donar amb el patogen, almenys en els casos greus, però en els centres de salut es basen en el diagnòstic i costarà diferenciar».

L'interessant, apunta, seria tenir també un test per a la grip. A Corea del Sud, un dels països més afectats per la segona ona, estan intentant desenvolupar un kit que pugui diagnosticar els dos virus alhora. En ple pic de la pandèmia, al març, es van detectar casos de doble infecció de Covid-19 i grip A o B a Wuhan, la Xina. Llavors, van descobrir que els afectats no presentaven moltes diferències quant a la gravetat del seu estat, en comparació amb els que només tenien coronavirus. No obstant això, feien falta més evidències.

Altres casos detectats al maig, al Clínic de Barcelona, van servir per concloure que no hi havia grans diferències amb els altres malalts. Però la cosa va canviar amb un altre estudi de Wuhan, on una mostra més àmplia d'afectats va detectar inflamació i lesions més severes causades segurament per un resposta exagerada del sistema immunitari.

Aquesta resposta immunitària es produeix en els malalts de Covid-19 però en aquests casos de doble infecció és més primerenca i més freqüent. Amb tot, és difícil de saber si es tracta de doble infecció real o un dels dos virus infecta primer i desencadena les complicacions, mentre que l'altre és posterior i quasi no té rellevància.

Els experts afirmen ara com ara que no hi ha absoluta certesa que una doble infecció comporti més gravetat. Un estudi al Regne Unit estableix que augmenta el risc d'ingrés en l'UCI, complicacions i defunció, però les conclusions no són definitives. Una altra hipòtesi planteja una major capacitat de transmissió del coronavirus en persones infectades de grip.

La vacuna, essencial

Del que no hi ha dubte és de la importància de la vacuna de la grip per a prevenir la doble infecció. Els científics coincideixen que la vacuna ofereix protecció individual perquè és eficaç per a prevenir ingressos, complicacions i defuncions. A més de prevenir contra la grip, ajuda a rebaixar la pressió als hospitals.

Però a més, com afirma Raúl Ortiz de Lejarazu, la grip pot ser considerada part d'un estil de vida saludable que ajuda, entre altres coses, a prevenir infarts. La temporada passada va haver-hi 27.000 hospitalitzacions per grip, 1.800 dels quals en l'UCI i 3.900 defuncions. Davant els dubtes que encara segueixen obertes sobre la doble infecció, ara com ara la vacunació enfront de la grip continua sent la millor eina de prevenció.

«En persones de risc pot aparèixer un cas de grip amb quadres de pneumònia que podem confondre amb Covid i generar un estrès innecessari en urgències i atenció primària, així que cal disminuir aquest impacte, facilitar la vida al personal sanitari i tranquil·litzar a les persones afectades», conclou l'expert.


Comentaris

envia el comentari