Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un treballador municipal de Xirivella desinfectant els carrers

Ja ho saben: el que permet al coronavirus sobreviure durant dies en superfícies

Gràcies a una capa protectora, la Covid-19 pot arribar a estar molt de temps en algunes superfícies

Imatge d'un treballador municipal de Xirivella desinfectant els carrers
Gràcies a una capa protectora, la Covid-19 pot arribar a estar molt de temps en algunes superfícies | Cedida

Recents investigacions han comprovat de manera sorprenent que en les gotes de fluids respiratoris infectades amb SARS-CoV-2, el virus que genera la Covid-19, pot romandre 'viu' durant hores i fins i tot dies, en algunes superfícies.

Han estat diversos físics de l'Institut Indi de Tecnologia de Bombai els que han volgut investigar sobre aquesta via de contagi, que podria informar-nos millor sobre la gran expansió de la pandèmia de la Covid-19. Per estudiar-lo a fons, els científics han analitzat les fines pel·lícules líquides que romanen sobre les superfícies. Els resultats d'aquest interessant estudi han estat publicats a 'Physics of Fluids'.

«Es tracta d'una pel·lícula líquida, no visible a simple vista»

«Es tracta d'una pel·lícula líquida que es queda adherida a la superfície. El seu gruix és de l'ordre dels nanòmetres i amb prou feines és visible a simple vista», explica al diari 'ABC' Rajneesh Bhardwaj, professor de física de l'IIT Bombai i qui, junt amb Amit Agrawal, ha investigat sobre la Covid-19.

Els investigadors expliquen que, un cop tot el fluid respiratori ha estat evaporat, roman una espècie de capa ultrafina que s'adhereix a la superfície per mitjà de les forces de Van der Waals. Això passa també amb els llangardaixos, que poden quedar enganxats a les parets i sostres. D'altra banda, el virus és capaç de viure hores o dies segons el material de la superfície.

Es va analitzar la velocitat d'evaporació de les gotes infectades amb SARS-CoV-2

«Per descriure aquesta pel·lícula, vam desenvolupar un model per ordinador que mesurava la taxa de massa d'evaporació de la pel·lícula en funció de les pressions de separació i de Laplace dins d'ella, utilitzant la llei d'Hertz-Knudsen, una sòlida teoria sobre com s'evaporen els gasos», afirma un dels investigadors que han descobert aquesta nova troballa sobre la Covid-19.

Els investigadors van analitzar en profunditat la velocitat d'evaporació de les gotes infectades amb SARS-CoV-2 segons les dades d'estudis previs i establint diverses teories físiques. A més, tots dos li van donar molta importància als diferents tipus de materials: «El temps d'assecament va ser més curt per metalls, però les gotes van sobreviure durant més estona sobre plàstics», assegura Rajneesh Bhardwaj.

La llarga resistència del coronavirus en els plàstics

«El nostre model mostra que la supervivència i el temps d'assecament d'aquestes gotes coincideixen amb dades anteriors de supervivència mínima del SARS-CoV-2 sobre diferents tipus de materials». Realitzant els experiments, tots dos es van adonar que en el coure, el coronavirus pot romandre de 10 a 15 hores; en l'acer inoxidable entre 40 i 60 hores, en el vidre entre 60 i 80 hores, i especialment en el plàstic, material en què està actiu entre 100 i 150 hores.

«La nostra sorpresa va ser que aguantés sempre hores, fins i tot dies. Això suggereix que la superfície no està completament seca, i la pel·lícula nanomètrica que s'evapora lentament està proporcionant el mitjà necessari per a la supervivència del coronavirus», afirma Bhardwaj.

Finalment, els investigadors aconsellen «desinfectar les superfícies que es toquen amb freqüència, com poms de portes o dispositius portàtils, i dins dels hospitals i altres àrees propenses a brots», explica Agrawal. «També recomanem escalfar els materials d'alguna manera, perquè les altes temperatures, fins i tot encara que sigui durant poc temps, poden ajudar a evaporar la pel·lícula nanomètrica i destruir el virus».