Què es podrà fer a la fase 2? T'expliquem els detalls

Les regions sanitàries del Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i Alt-Pirineu seran les primeres en arribar-hi

Gent passejant per Barcelona el 3 de maig del 2020
El pas de la fase 1 a la fase 2 provocarà tot un reguitzell de nous canvis  | Cedida

El procés de desconfinament gradual per la Covid-19 a Catalunya continua i aquest pròxim dilluns 25 de maig diversos territoris del país avançaran de fase. El Departament de Salut ha proposat que la ciutat de Barcelona i les regions metropolitanes nord i sud passin a la fase 1; mentre que es regions sanitàries del Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i Alt-Pirineu, avançaran cap a la 2.

Després d'explicar tot allò que es pot fer a la fase 1, a continuació detallem quins canvis hi ha respecte a la fase 2.

Reunions de fins a 15 persones

A la fase 2 es permetrà el contacte social en grups reduïts d'un màxim de 15 persones, que no siguin vulnerables ni tinguin patologies prèvies, sigui en un domicili, al carrer o en un bar o restaurant. S'haurà de garantir la distància mínima de seguretat i utilitzar mesures de protecció com mascareta.

 

S'amplien les franges horàries per fer exercici

Totes aquelles persones de fins a 70 anys podran realitzar exercici físic o passejar en qualsevol franja horària, excepte de 10.00 hores a 12.00 hores i de 19.00 hores a 20.00 hores, que queda reservat per als majors de 70 anys. Així doncs, la franja de 6.00 hores a 10.00 hores i de 20.00 hores a 23.00 hores actual s'eliminarà.

 

Els bars i restaurants podran obrir l'interior del local

A la fase 2, els bars i restaurants podran obrir l'interior del local amb un màxim del 40% de l'aforament total. Les discoteques i locals d'oci nocturn seguiran tancats. Per una altra banda, dins del local s'haurà de complir amb diverses mesures de seguretat com ara consumir únicament en taules, no en servei de barra. Per la seva part, les restriccions de les terrasses continuen igual.

Platges i piscines

A les platges, els banyistes hauran de fer un ús responsable respectant les recomanacions i normes establertes per les autoritats sanitàries. D'aquesta manera, es permetrà la pràctica d'activitats esportives, professionals o d'oci, sempre que es facin de manera individual i sense contacte físic.

Les piscines podran obrir al públic amb cita prèvia i amb un aforament màxim del 30% o el que permeti complir amb la distància de seguretat. A més, s'organitzaran horaris per torns i la neteja s'haurà de fer, almenys, tres cops per dia amb la impossibilitat d'utilitzar les dutxes dels vestuaris ni fonts d'aigua.

Petit comerç i marxants

Els locals comercials podran reobrir al públic independentment de la seva superfície útil d'exposició i venda, sempre que es redueixi a un 40% l'aforament màxim dels locals i es respecti la distància de seguretat entre els clients. Si la distància no es pot complir, només es permetrà la presència d'un client i s'hauran de fer torns. També es poden establir sistemes de recollida per tal d'evitar aglomeracions o servei a domicili.

Els mercats de marxants també podran obrir però es limitarà a un terç el nombre de marxants per garantir el distanciament social.

Obertura de centres comercials

Els centres comercials podran tornar a obrir les seves parts amb un aforament màxim del 30% a les zones comunes i del 40% en cada establiment. Les zones infantils i les àrees de descans hauran de continuar tancades al públic.

 

Els hotels i allotjaments turístics

Els hotels i allotjaments turístics podran obrir novament les zones comunes sempre que no se superi un terç de l'aforament, així com les seves piscines i spas. Les activitats grupals hauran de tenir un límit de 20 persones i preferentment a l'aire lliure i respectant les distàncies de seguretat. S'hauran de desinfectar tot el material que s'utilitzi.

 

Cinema, teatre i espais culturals

Les sales de cinema, teatres, auditoris, i tots els espais culturals podran reprendre la seva activitat però no podran superar mai un terç de l'aforament autoritzat. Es permetrà el servei de botiga i cafeteria però no els de guarda-roba o consigna. Les butaques s'hauran d'assignar prèviament.

A les biblioteques es podrà fer consultes en sala sempre que no se superi el terç de l'aforament i es podran utilitzar els ordinadors destinats als usuaris. Les sales infantils continuaran tancades.

Visites a residències

Per norma general, no es podrà visitar als avis i àvies que viuen a les residències però es permetran certes excepcions com ara si es troben en el final de la vida o pateixen una descompensació neurocognitiva. Això sí, no s'autoritzaran visites si hi ha casos positius de Covid-19 o si algun resident es troba en quarantena.

Casaments i misses

L'aforament màxim dels llocs de culte passa del 30% al 50%. Els casaments no podran superar mai les 100 persones i s'hauran de celebrar en llocs on no se superi el 50% de l'aforament.

Enterraments i vetlles

Les vetlles es podran realitzar en tota mena d'instal·lacions, públic o privades, amb un límit màxim de 25 persones en espais a l'aire lliure o de 15 en espais tancats. Els enterraments i cremacions es restringeix el públic assistent un màxim de 25 persones.

 

Congressos i conferències

Es podran realitzar congressos, conferències, reunions de negocis en pavellons o sales de reunions sense superar els 50 assistents i mantenint la distància de seguretat mínima de 2 metres. Malgrat això, es fomentarà la participació no presencials d'aquells que puguin prestar l'activitat a distància.


Comentaris

envia el comentari