YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Tot el que podràs fer en la fase 1 a partir de demà

El BOE publicat aquest dissabte indica quines activitats es podran fer a partir de la fase 1

Una platja de Badalona plena de gent aquest dissabte, 2 de maig
Les persones podran anar fins a la seva segona residència, sempre que estigui a la mateixa regió sanitària | Cedida

En el Boletín Oficial del Estado (BOE) publicat aquest mateix dissabte s'ha anunciat tot allò que es permet fer a partir del pròxim dilluns en les regions que han assolit la fase 1 del desconfinament

A Catalunya, les úniques regions sanitàries que han pogut accedir a la fase 1 han estat les Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i Alt Pirineu i Aran. Per tant, la resta de Catalunya haurà d'esperar a la setmana que ve per analitzar si ja han assolit les característiques pertinents per abandonar la fase 0.

Reunions de fins a 10 persones

A la fase 1 es permet el contacte social en grups reduïts de persones que no siguin vulnerables ni tinguin patologies prèvies. Es podran fer trobades de fins a 10 persones a domicilis particulars però també al carrer o en terrasses de bars i restaurants, que podran obrir amb un aforament del 50%.

Les persones que viuen a la mateixa casa podran viatjar juntes en cotxe i ocupar-ne totes les places. S'haurà de garantir sempre que sigui possible el teletreball i els Ajuntaments podran autoritzar mercats a l'aire lliure amb limitacions. 

Museus i biblioteques podran obrir amb un terç de l'aforament

Els serveis culturals començaran a tornar de forma esglaonada. A les biblioteques, les quals no podran superar un terç del seu aforament, no es podran dur a terme activitats culturals ni tampoc es podran fer servir les sales d'estudi ni els ordinadors. Tampoc es permetrà fer préstecs entre biblioteques i cada cop que un usuari torni un llibre, aquest es dipositarà en un espai apartat i almenys haurà d'estar en quarantena durant 14 dies.

Pel que fa als museus, tampoc podran superar el 30% del seu aforament. En aquest cas, les visites seran individuals i no es podran utilitzar objectes d'ús tàctil ni audioguies. Es recomana la compra online de les entrades i s'obliga a respectar sempre les distàncies de seguretat i les mesures d'higiene per tal d'evitar al màxim el contagi per Covid-19.

Les sales i els teatres també es podran obrir sense serveis complementaris, amb un terç de l'aforament i amb un màxim de 30 persones en el cas de recinte tancat i de 200 en espais oberts. Pel que fa als artistes, hauran de mantenir la distància de seguretat durant les representacions o prendre mesures de seguretat expressament dissenyades per a cada cas.

Els bars i restaurants podran tenir, com a màxim, deu persones a cada taula

Els bars i restaurants podran obrir les terrasses amb un 50% de la seva capacitat i, a cada taula hi podran seure, com a màxim, deu persones. En el document també detalla que no es podran utilitzar productes d'autoservei com ara les setrilleres, i desaconsella l'ús de cartes, que s'hauran de substituir per cartells o pissarres. Els locals podran tenir els lavabos oberts, però només hi podrà accedir una persona cada vegada i, com a mínim, s'hauran de desinfectar sis cops al dia.

Pel que fa als establiments comercials, reobren de manera generalitzada, sempre que no superin els 400 metres quadrats. En aquests casos, no es podrà superar el 30% de l'aforament i s'haurà de mantenir una distància mínima de dos metres entre les persones. Si el local és massa petit i no es pot respectar aquesta distància, només hi podrà entrar una persona cada cop

Els establiments hauran de tenir a disposició del públic dispensadors de gels hidroalcohòlics i desinfectants. A més, es recomana que s'estableixi un horari d'atenció amb servei prioritari per a les persones majors de 65 anys

Els gimnasos podran obrir amb cita prèvia

Els gimnasos públics i privats podran obrir amb cita prèvia. Les classes seran individuals, sense contacte físic i, com a mínim, s'haurà de deixar dos metres de distància entre entrenador i usuari. A més, els centres hauran d'evitar l'acumulació de persones tant als accessos com a les sortides i, en el cas que hi hagi més d'un entrenador, no es podrà superar l'aforament màxim del 30%. 

L'accés a la zona de dutxes i vestuaris quedarà totalment prohibit i, només en aquells casos en els quals sigui estrictament necessari, es podran habilitar espais auxiliars on podrà accedir una sola persona. Aquests espais s'hauran de desinfectar cada cop que s'utilitzin.

Pel que fa a l'obertura d'instal·lacions esportives a l'aire lliure, queda inclosa qualsevol instal·lació descoberta encara que aquesta es trobi dins d'un recinte tancat. En tot cas, el que sí que es prohibeix és l'ús de piscines i de zones d'aigua

La fase 1 de la desescalada també autoritza l'accés als Centres d'Alt Rendiment als esportistes d'alt nivell, que podran anar a aquell CAR que tinguin més pròxim. En cas que no n'hi hagi cap dins de la seva regió sanitària, se'ls permetrà sortir de la zona o, fins i tot, de la comunitat autònoma, però en aquest cas hauran de disposar d'una acreditació per part de la seva federació esportiva.

Els llocs de culte podran obrir amb un terç de l'aforament i es recomana portar mascareta

Els llocs de culte també tornen a obrir les portes al públic. Segons estableix l'ordre publicada aquest dissabte pel Ministeri de Sanitat, amb caràcter general es recomana l'ús de la mascareta i abans de cada celebració s'hauran de desinfectar els espais. Durant la cerimònia, també es reiterarà la desinfecció dels objectes que es toquin amb major freqüència. No es permetrà l'ús d'aigua beneïda i les ablucions rituals s'hauran de fer a casa.

Durant les celebracions caldrà evitar el contacte personal, la distribució d'objectes, llibres o fulletons, tocar o besar objectes de devoció o altres objectes que s'utilitzin habitualment, i l'actuació de cors.

Dins dels llocs de culte es facilitarà la distribució dels assistents, si cal assenyalant els seients o zones utilitzables en funció de l'aforament. En el cas que els assistents seguin a terra o es descalcin abans d'entrar al lloc de culte, s'utilitzaran catifes personals i el calçat s'ubicarà al lloc establert, en una bossa i separat.

Pel que fa a vetlles, l'ordre disposa que en fase 1 es podran fer en tota mena d'instal·lacions, públiques o privades, amb un límit màxim en cada moment de quinze persones en espais a l'aire lliure o de deu persones en espais tancats, siguin o no convivents.

La participació en la comitiva per a l'enterrament o comiat per a la cremació del difunt es restringeix a quinze persones, entre familiars i propers, a més de la persona responsable de la cerimònia.

Es permeten els desplaçaments a segones residències dins de la regió sanitària

El govern de Pedro Sánchez ha rectificat i, finalment, permetrà els desplaçaments a segones residènciessi són dins de la mateixa regió sanitària en aquells territoris que dilluns entrin en fase 1. 

La fase 1 també permet els desplaçaments dins la mateixa zona per anar a hotels o allotjaments turístics. Els hotels i allotjaments turístics podran obrir totes les habitacions, sense límit d'aforament. A més, se'ls permetrà oferir el servei de bar i restaurant, però només en podran fer ús els clients. El que no es podrà utilitzar són els espais comuns, com ara la piscina, l'spa, el gimnàs o la discoteca.


Comentaris

envia el comentari