URGENT

🚨 Dos morts i diversos ferits en un atropellament massiu a Alemanya

URGENT

👉 Catalunya avançarà al tram 2 de la desescalada i aixecarà més restriccions dilluns

Llum verda del govern espanyol a desescalar l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu-Aran

Sanitat ha donat llum verda a la proposta de la Generalitat

Diversos ciutadans passejant pel Passeig Marítim de Barcelona dissabte, 2 de maig
Sanitat ha respost a la petició de la Generalitat| Catalunya Diari

El govern espanyol ha donat llum verda a què tres regions catalanes, el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i Aran, passin a la fase 1 de la desescalada a partir d'aquest pròxim dilluns, 11 de maig. L'Executiu ha avalat íntegrament la petició del Govern, que aposta, en canvi, per mantenir a la fase 0 les zones més afectades pel coronavirus -Barcelona ciutat, àrea metropolitana sud, àrea metropolitana nord, Catalunya Central, Girona i Lleida-.

Sanitat considera doncs que alguns territoris d'Espanya estan llestos per assumir aquesta nova fase de la desescalada, entre els quals el País Basc i Galícia; les illes balears Mallorca, Menorca i Eivissa; Cuenca i Guadalajara, a Castella la-Manxa; algunes zones d'Andalusia; entre altres. 

En canvi, Salvador Illa ha rebutjat que la Comunitat de Madrid passi dilluns a la fase 1 de la desescalada aquest divendres, segons fonts del govern autonòmic, que apunten que l’executiu espanyol «avala la capacitat assistencial» de la regió però «s’inclina per esperar que el sistema de detecció primària estigui més consolidat pel canvi de fase».

Mapa d'Espanya amb les comunitats que passen a fase 1 de la desescalada el dilluns 11 de maig
Sanitat ha aclarit aquest divendres els territoris que avancen en la desescalada el pròxim dilluns | Ministeri de Sanitat

Les sis regions catalanes que hauran d'esperar

El Govern va proposar el canvi de fase de només aquestes tres regions sanitàries perquè eren les que presentaven un risc més baix d'infecció per coronavirus. La resta presentaven un risc moderat, mentre que Barcelona ciutat presentava un risc moderat-alt. 

En aquest sentit, la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ja va alertar que el fet que la resta de regions sanitàries no passin de fase aquest pròxim dilluns, 11 de maig, no significa que hagin d'esperar dues setmanes.

En funció de l'avanç de la pandèmia, la Generalitat podria demanar-ho abans, i algunes d'aquestes zones podrien situar-se en la fase 1 de la desescalada el 18 de maig, potser fins i tot abans. La regió que encara podria trigar més a fer aquest canvi és la capital, ja que concentra la major part dels casos de coronavirus a Catalunya

Què es podrà fer en aquestes tres regions?

A partir de dilluns, doncs, les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu i Aran perdran algunes de les limitacions imposades durant aquests últims dos mesos, tot i que mantindran les sortides per franges horàries:

 • Es permetrà viatjar per la província: La limitació de no sortir de la localitat, excepte en cas de treballar o per causes justificades, s'aixecarà. Això significarà que les persones podran moure's entre poble i poble, sempre que pertanyin a la mateixa regió. En el cas de Tarragona, com que totes dues regions passaran de fase, hi haurà llibertat de moviment a tota la demarcació. 

    

    

  Tot i això, el Govern ha insistit aquest divendres que s'han d'evitar els desplaçaments entre municipis malgrat que sí que estiguin permesos, en un esforç per evitar l'augment de contagis per coronavirus. 
 • Ús del vehicle: S'acabaran les restriccions per nombre de persones al transport privat. Fins a 9 persones podran viatjar dins el mateix vehicle, sempre que sigui un vehicle de 9 places, i sempre que visquin totes dins el mateix domicili.
 • Reunions de fins a 10 persones: A partir de la fase 1 es podran celebrar de fins a 10 persones, tant en espais oberts com en espais tancats, sempre que es mantinguin les recomanacions d'higiene i la distància mínima de seguretat de 2 metres. 
 • Obertura de botigues, bars i restaurants: Els locals comercials i de restauració podran obrir amb limitacions d'aforament. En el cas de les botigues, si tenen menys de 400 metres quadrats de superfície no es necessitarà cita prèvia, i en tot cas s'hauran de limitar al 30% de l'aforament habitual. A més, les persones grans hauran de tenir un horari preferent i s'haurà de desinfectar el local un mínim de dos cops al dia. Els centres comercials estan exclosos de la fase 1.

    

    

  Pel que fa als bars, només podran obrir si tenen terrassa, i ho hauran de fer amb un límit de 50% d'aforament i amb una distància de 2 metres entre les taules. A més, s'hauran de desinfectar les taules entre un client i el següent, i estaran prohibits les cartes i les estovalles de paper habituals als bars. 
 • Vetlles amb limitació d'assistents: A partir de la fase 1 es podran tornar a celebrar vetlles als difunts amb fins a 15 persones en espais a l'aire lliure o 10 en espais tancats. 
 • Els mercats ambulants i a l'aire lliure podran tornar a realitzar-se sempre que es respectin les distàncies de 2 metres entre parades i amb un control de l'aforament de les forces de seguretat. A més, només hi podrà haver el 25% de paradetes habituals.
 • També tornaran a obrir els espais de culte, com esglésies, però només amb entrada per un terç de la seva capacitat.

Comentaris

envia el comentari