Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Conjunt patrimonial d'Horta de Sant Joan

Què veure a la Terra Alta?

La comarca de la Terra Alta és un paradís rural amb un patrimoni marcadament medieval i un entorn natural carregat de bellesa i les petjades de la història més cruenta del país.

La comarca de la Terra Alta és un paradís rural amb un patrimoni marcadament medieval i un entorn natural carregat de bellesa i les petjades de la història més cruenta del país.

Gandesa

Amb vestigis d’un poblat i una necròpolis iber, presents al Coll del Moro, la capital de la Terra Alta acull la majoria del poc teixit industrial i comercial que hi ha a la comarca; un fet que no ha malmès un patrimoni històric i artístic de gran rellevància.

El nucli antic del municipi, conserva porxades i finestres d’estil gòtic, cases senyorials, l’antiga presó i l’església romànica de l’Assumpció, declarada monument historicoartístic el 1980. Mentre que el vessant i tradició vinícola es fan presents en el celler cooperatiu modernista; una autèntica catedral del vi.

Celler Cooperatiu de Gandesa
Celler Cooperatiu de Gandesa | Patrimoni Gencat

A més a més, és punt d’especial interès el centre d’estudis de la batalla de l’Ebre, museu històric de la Guerra Civil espanyola, que recull l’impacte del conflicte a la comarca.

Serres de Pàndols i de Cavalls

Situades entre els rius Canaletes i Sec, i ocupant bona part de la comarca, les serres de Pàndols i de Cavalls destaquen pel seu valor paisatgístic i geològic. Amb corrents d’aigua i profundes gorges entre parets escarpades que esdevenen un atractiu natural ineludible.

En l’àmbit de la biodiversitat,  les serres de la Terra Alta es caracteritzen per la transició de l’alzinar litoral i el carrascar continental, contrast del clima de la mateixa comarca; mentre que la fauna que habita la zona presenta les mateixes característiques que la del Massís dels Ports, amb espècies de notable interès com la cabra salvatge, el siboc, la gralla de bec vermell, el còlit negre o l’ofegabous, entre d’altres.

Mirador de la Serra de Pàndols-Cavalls
Mirador de la Serra de Pàndols-Cavalls | Viquipèdia

D’altra banda, ambdues serres són punts històrics de rellevant importància, ja que foren escenaris dels cruents combats que tingueren lloc al voltant de la Batalla de l’Ebre; amb miradors, senders i monuments que recorden aquells dies.

Els pobles de la Terra Alta

Més enllà de la capital comarcal, el patrimoni dels nuclis històrics, esglésies i cases senyorials dels diferents pobles de la Terra Alta, fan que siguin tots ells de recomanada visita.

Dotze municipis, amb un marcat caràcter medieval, de cases empedrades, carrers estrets i edificis d’arquitectura romànica, gòtica i renaixentista.

En són especialment destacables, el conjunt històric d’Horta de Sant Joan, amb especial menció al convent de Sant Salvador; l’església de Sant Llorenç de Vilalba dels Arcs; els perxes del nucli antic de la Fatarella; l’impressionant ajuntament d’Arnes i tot el seu nucli antic; així com el magnífic traçat medieval de la Vila Closa de Batea, on destaca la monumental església parroquial de Sant Miquel.

El Massís dels Ports

A l’extrem meridional de la Terra Alta, el Massís dels Ports abasta també part del Baix Ebre i el Montsià, a més a més del Matarranya a la Franja i els Ports i el Baix Maestrat  al País Valencià; essent el Tossal del Rei, el cim compartit entre els tres antics regnes de la Corona d’Aragó.

El Parc Natural homònim, declarat l’any 2001 per la Generalitat de Catalunya, esdevé un paratge rellevant per la seva vàlua geològica, biològica, paisatgística i cultural. El seu relleu escarpat, accidentat i abrupte, així com la diferència entre el vessant marítim i el vessant interior han generat un elevat nombre d’ambients diferents que han permès la proliferació d’una gran diversitat de flora i fauna.

La cabra salvatge ibèrica, el gat fer, la llúdriga, el voltor, l’àliga daurada, l’àliga perdiguera, l’astor, el falcó pelegrí, el duc, el dragó rosat, la tortuga de rierol, el tritó verd són alguns dels animals protegits que habiten aquest espai, que compta amb itineraris senyalitzats i àrees de lleure condicionades per gaudir al màxim de la natura.

Altres espais d’interès

Durant la sagnant Batalla de l’Ebre, el poble de Corbera d’Ebre va ser un dels més perjudicats; el bombardeig de l’exèrcit franquista va ser tan intens, que els corberans van haver de construir un nou poble al costat.

Encara avui, el Poble Vell de Corbera esdevé un símbol dels estralls de la guerra, un esquelet fantasma que recorda els perills del feixisme i que alhora vol ser un reclam de pau a través de la memòria històrica. 

D’altra banda, parlar de la Terra Alta és parlar de vinyes de garnatxa blanca i de cellers i construccions agràries d’estil modernista; on destaquen el ja mencionat celler de Gandesa i el celler de Pinell de Brai.

Vinyes amb raïm
Les vinyes de la Terra alta són un gran atractiu turístic | Getty Images

En aquest sentit, les rutes d’enoturisme són obligades per a tot visitant; tota una oportunitat de gaudir de paisatges rurals d’extrema bellesa i tastar vins d’una qualitat excepcional reconeguda mundialment.

Per als amants de l’esport a l’aire lliure i d’anar en bicicleta en família, la comarca ofereix l’anomenada Via Verda, l’antic pas de la via del tren reconvertit en un passeig ben agradable que recorre el sud de la comarca.