Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Alarma al Quebec per l’aparició de 3 casos de la malaltia del ‘cérvol zombi’

Aquesta patologia té uns efectes similars als de les ‘vaques boges’ i va ser descoberta als anys 70. Aquests nous casos obligaran a sacrificar prop de 3.000 animals
Exemplar d'un cérvol
Exemplar d'un cérvol | Arxiu

 

El Quebec ha encès totes les alarmes després que s’hagin detectat tres casos de la malaltia de desgast crònic, coneguda popularment com el ‘cérvol zombi’, que destrueix de forma constant el sistema nerviós dels cérvols i que és molt semblant a la patrologia de les ‘vaques boges’. Els nous casos s’han detectat en un viver de la població de Greenville-su-la-Rouge i obligarà a matar un total de 3.000 exemplars com a mesura de prevenció. 

Aquesta patologia va ser detectada l’any 1978 a Nord-Amèrica i últimament també s’han donat casos a les províncies canadenques d’Alberta i Saskatchewan, així com en altres 23 estats dels Estats Units. A més del sacrifici de milers d’animals, s’han dut a terme mesures de prevenció per frenar aquest brot, l’origen del qual s’està investigant. 

Mesures per evitar la propagació del bot

Fins ara, s’han sacrificat uns 580 cérvols dels 3.000 que hi ha en aquest viver, ja que de moment no es poden dur a terme proves de la malaltia en animals vius. S’espera que al desembre s’acabi aquest procés, mentre que els animals que donin negatiu a les anàlisis seran destinats al consum humà.   

A més, també s’ha decretat una veda de caça de cérvols en un radi de 45 quilòmetres, ja que aquesta animals haurien entrat en contacte amb altres del bosc. Des del govern es demana que els caçadors entreguin els caps dels exemplars morts per fer les proves pertinents.

Els brots de la malaltia han encès totes les alarmes
Els brots de la malaltia han encès totes les alarmes | Arxiu

 

Com afecta la malaltia als cérvols?

La malaltia del ‘cérvol zombi’ afecta principalment a aquest animal però també en altres, com ara els rens, els ants i altres espècies de la mateixa família. La patologia tarda mesos a manifestar-se i degrada constantment i acaba destruint el cervell i la medul·la espinal, provocant un efecte sobre aquests animals molt semblant als que causa la malaltia de les ‘vaques boges’.

El contagi es produeix per orina, saliva, excrements o sang, mentre que un dels principals problemes que causa la propagació de la malaltia és la importació d’animals d’aquestes espècies criats en captiveri i la migració d’exemplars salvatges.

Es dona el cas que la carn de cérvol és molt apreciada i consumida a tot el Canadà, raó per la qual l’alarma entre la ciutadania ha estat molt important. En aquest sentit, l’agència d’inspecció d’aliments del país nord-americà demana que es mengin només cérvols que hagin estat prèviament analitzats.