Caixer

La queixa de moltes persones a l'hora de sol·licitar l'ajuda de 200 euros

Per completar el tràmit cal marcar almenys una de les dues condicions imprescindibles

El 15 de febrer es va posar en marxa el termini per sol·licitar el xec-alimentació de 200 € per a llars vulnerables. Des que es va presentar aquesta ajuda, ja va generar molts dubtes, per exemple, qui la podia demanar. Ara, amb la posada en funcionament del web per demanar-la, encara hi ha problemes.

Molts usuaris es van queixar que la pàgina estava col·lapsada les primeres hores de l'obertura del termini. L'Agència Tributària va reaccionar assenyalant l'allau de peticions com a causa de la saturació. En només unes hores es van registrar desenes de milers de sol·licituds d'aquesta ajuda.

Els que van aconseguir accedir al formulari es van enfrontar a altres problemes, alguns de tipus informàtic i d'altres de fons. Molts es van topar amb una cosa inesperada que els impedeix enviar la sol·licitud correctament: una condició imprescindible per demanar el xec-alimentació de 200 €.

La condició que farà que molts no puguin cobrar l'ajuda

L'Agència Tributària ha deixat molt clars els requisits per poder accedir a aquesta ajuda. S'ha d'haver exercit alguna activitat al llarg del 2022 i haver estat donat d'alta a la Seguretat Social. En cas de no ser així, s'ha d'haver cobrat alguna prestació o subsidi per desocupació.

Les persones que no compleixin una d'aquestes dues condicions no poden cobrar els 200 €. De fet, a l'apartat de «Condicions» del formulari hi ha tres caselles: una per confirmar la residència habitual a Espanya i les altres dues per assenyalar almenys una de les dues condicions.

Foto d'unes mans i un teclat d'ordinador
Des del 15 de febrer ja poden presentar-ne les sol·licituds. | GETTY IMAGES

Tanmateix, hi ha casos de sol·licitants que no van exercir cap treball donats d'alta a la Seguretat Social. I que tampoc no van cobrar cap prestació per desocupació (en molts casos, perquè ja han esgotat l'atur). Com que no es pot marcar cap de les caselles, no poden completar el tràmit. Si volen finalitzar el tràmit, han de marcar una de les dues caselles, però en aquest cas estan enviant una informació errònia. L'administració comprovarà la situació del sol·licitant el 2022 i rebutjarà la sol·licitud per incompliment dels requisits. En definitiva, no podran cobrar l'ajuda.

Sol·licituds rebutjades: el motiu principal

Els que compleixen els requisits només han de fer constar les dades del domicili i identificar els convivents amb relació conjugal o de parentiu. El sol·licitant no ha d'aportar cap documentació addicional, ja que l'Agència Tributària és qui s'encarrega de creuar les dades amb altres administracions.

Si Hisenda detecta que alguns dels requisits especificats no coincideixen amb les dades de l'administració, procedeix a rebutjar la sol·licitud. Si al cap de tres mesos del lliurament del formulari la persona no rep resposta, es dona per rebutjada. En tot cas, hi ha un termini per a al·legacions.

Muntatge amb una imatge d'un bitllet de 200 euros
Les parelles poden demanar l'ajuda per separat. | Catalunya Diari

Alguns usuaris s'estan trobant amb sorpreses com aquesta en desconèixer ben bé les condicions de l'ajuda. Ara bé, el govern espanyol assegura haver simplificat al màxim el procediment perquè arribi a totes les llars que compleixen els requisits, és a dir, aproximadament 4,2 milions de llars.

Qui pot demanar l'ajuda i altres dubtes

Els potencials beneficiaris tenen de termini fins al 31 de març per emplenar el formulari de sol·licitud. Poden demanar-la aquelles llars les rendes conjuntes de les quals no superin els 27.000 € anuals. També aquells cònjuges sense vincle legal ni fills conjunts, o convivents sense vincles familiars.

En el cas d'aquestes parelles, poden demanar l'ajuda per separat i es compten els ingressos també per separat. En tots els casos no es poden superar els 75.000 € de patrimoni, dels quals està exclòs l'habitatge habitual. A més, aquesta ajuda és incompatible amb cobrar una pensió o l'Ingrés Mínim Vital (IMV).

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!