Una habitació d'hospital amb els llits buits

Queixes de metges i malalts d'un hospital català en plena 5a onada: «Són hipòcrites»

Sanitaris i pacients de l'Hospital del Mar protesten pel tancament de llits i i la manca de personal

Sanitaris i pacients del Parc de Salut Mar de Barcelona han protestat aquest dimecres davant l'Hospital del Mar. Denuncien el tancament de 150 llits previst per a l'estiu i la manca de personal que pateix el centre. Xavier Tarragón, membre del Comitè d'Empresa de l'Hospital del Mar, explicava que la situació que viu el centre és «un reflex de tota la sanitat a Catalunya».

A més, ha denunciat que l'atenció primària està «molt tensada», alertant que aquest any la situació s'agreujarà per la covid i l'esgotament dels treballadors. «S'han de posar diners sobre la taula i no només paraules boniques i aplaudiments, que considerem hipòcrites», ha sostingut.Des d'Acampada Mar, entitat convocant de la protesta, han assenyalat que les retallades que han afectat el centre durant els últims anys. Diuen que estan dificultant que es pugui mantenir tot el personal en plantilla i totes les unitats i llits en funcionament, cosa que, afirmen, està provocant un augment en els temps d'espera. 

Des de la plataforma també lamenten que la manca de sanitaris l'hagin de suplir els treballadors fent una quantitat «ingent» d'hores extres. «Calculem que durant els cinc primers mesos de l'any, les treballadores es van veure obligades a fer unes 18.000 hores extres, una barbaritat», ha explicat Tarragón.

Per la seva banda, l'Hospital del Mar destaca que, d'acord amb el pla per fer front a la pandèmia, s'han habilitat prop d'un centenar de llits per atendre pacients Covid-19. A més assegura que «tota la capacitat d'hospitalització del centre està en servei o està preparada per poder acollir malalts». Des del centre indiquen que l'Hospital de l'Esperança i del Centre Fòrum, centres de suport a l'Hospital del Mar, també estan preparats per oferir suport d'hospitalització en cas que fos necessari. 

«Tot plegat obliga realitzar un esforç de reorganització del personal», assenyalen des de l'Hospital del Mar. Amb tot, matisen que es mantenen les cirurgies urgents i les oncològiques.

L'atenció primària, tensada

En referència a l'atenció primària, els col·lectius afectats han denunciat una «infradotació de recursos» en un servei que, alerten, està «molt tensada». Tarragón ha explicat que, si es brindessin els recursos necessaris a l'atenció primària, s'alleugeriria la càrrega de feina als hospitals. A més, diuen, no s'agreujarien tant les malalties i es podrien evitar un gran nombre d'hospitalitzacions. Des del Comitè d'Empresa de l'hospital també han remarcat que la situació possiblement s'agreujarà amb l'augment de casos de Covid.