El president de la Generalitat, Quim Torra, ha ordenat a la seva defensa, encapçalada per l'advocat Gonzalo Boye, que estudiï la presentació d'una denúncia, en nom seu, contra el rei emèrit, Joan Carles I, de la seva examant, Corinna zu Sayn-Wittgenstein per presumpta corrupció.
Una denúncia que també anirà dirigida a «tots aquells que d'una forma o altra hagin participat, ajudat, cooperat o encobert les pràctiques corruptes en què presumptament hauria estat involucrat l'anterior cap de l'estat espanyol i el seu entorn per un espai de temps que encara està per determinar» que suposadament haurien comès i que s'han publicat les últimes setmanes.
En aquest sentit, Torra ha subratllat que «la corrupció s’ha de perseguir amb independència de qui hi participi» i ha recordat que tothom és igual davant la llei. De fet, considera que fins i tot la Casa Reial hauria de respondre civilment pels diners desviats.
El Govern pretén determinar, segons les informacions publicades, «la integritat dels fets, qui hauria participat, qui ha de respondre penalment, i qui ha d'assumir la responsabilitat civil exdelicto».
Una denúncia per determinar tots els fets
Quim Torra ha assenyalat que, malgrat les dificultats d’una denúncia d’aquestes característiques, «no es pot mirar cap a una altra banda davant de fets tan greus dels que presumptament serien responsables no només el rei emèrit, sinó un grup rellevant de persones que no compten amb inviolabilitat».
El president ha afirmat que «per les informacions que van apareixent, s'està parlant d'un llarg període de temps en què s'haurien comès aquests presumptes fets i d'ingents quantitats de diners».
Per això, el president ha donat instruccions a la seva defensa perquè la denuncia, en nom de Torra, intenti determinar tots els fets, qui hi hauria participat, qui n'ha de respondre penalment i qui n'ha d'assumir la responsabilitat civil.
La responsabilitat civil 'ex delicto', segons Torra, correspondria, en primer lloc, als que acabin essent autors dels fets i, després i subsidiàriament, a la mateixa CasaReial, que és una entitat amb personalitat jurídica pròpia, amb capacitat per obligar-se i sense inviolabilitat que, arribat el cas, permeti exigir-li responsabilitats 'ex delicto'.