Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un piló de diversos llibres oberts

Els 15 llibres feministes més recomanats

Una ullada als llibres sobre feminisme més reveladors i poderosos

A través de les pàgines dels següents llibres feministes, tots ells imprescindibles, podràs introduir-te o aprofundir en la lluita de les dones pels seus drets i la igualtat. T'oferim una llista de les lectures més originals i reveladores sobre la condició de la dona, el moviment feminista i la qüestió de gènere.

Llibres feministes imprescindibles

Des de rondalles i narracions que permeten treure de l'element simbòlic poderosos missatges feministes, a assajos clàssics i moderns sobre la condició de les dones, aquests són els llibres feministes imprescindibles que no et pots perdre.

1. Mujeres y poder: un manifiesto (Mary Beard)

El vell repte de l'accés de les dones al poder i la seva posició en la vida pública és tractat en aquest best-seller per l'acadèmica Mary Beard. Com a especialista en estudis clàssics, es remunta al bressol de la civilització occidental, l'Odissea d'Homer, per a assenyalar el pecat original de la mentalitat que relega les dones a un segon pla.



En la primera part del llibre l'autora s'inspira en els referents mitològics per a trobar exemples de com la nostra base cultural està plagada de clixés i prejudicis masclistes. En la segona part posa el focus a les dones poderoses del nostre temps denunciant la tendència a la masculinització de les líders.

El resultat és un manifest publicat l'any 2018 que dona context a la visió de la dona en cada moment i valora el feminisme actual assenyalant les seves tasques. 

2. Calibán y la bruja (Silvia Federici)

Sota el subtítol Mujeres, cuerpo y acumulación originaria Silvia Federici, prestigiosa feminista d'esquerres, presenta la seva obra mestra que ha arribat fins a l'últim racó del moviment feminista més combatiu que vincula la lluita per l'alliberament de la dona al combat contra l'explotació capitalista.


Aquest és un dels llibres feministes imprescindibles, en el qual l'autora explica com en la transició del feudalisme al capitalisme, el nou sistema liberal va imposar la seva acumulació mitjançant la liquidació de les formes d'organització social col·lectiva i, en aquest procés, les dones van ser el centre de la diana de l'anihilació.

Silvia Federici torna a la crema de bruixes per assenyalar l'origen del nostre temps i caracteritzar el veritable cor del sistema capitalista al qual fins i tot avui en dia encara s'oposen els inesperats, els subalterns, el Calibán i la bruixa. 

3. El género en disputa (Judith Butler)

En el vessant filosòfic Judith Butler és una de les feministes de referència actuals i aquest llibre es considera el fundador de la teoria queer. Com a reflexió fonamental del concepte de gènere, s'erigeix en una lúcida crítica a la idea tradicional que les identitats són immutables i estan dins de l'ordre natural.


Contra les bases filosòfiques del model heteronormatiu, a través de la filosofia, l'antropologia, la psicologia i la teoria literària Judith Butler defensa la destrucció del constructe social dels rols de gènere per a donar espai a noves identitats. El género en disputa va ser una obra pionera en la visibilització, per exemple, de les persones trans. 

A mig camí entre la pretensió científica i el panegíric ideològic, aquest llibre no et deixarà indiferent. Sense dubte, una obra polèmica i trencadora. 

4. Todos deberíamos ser feministas (Chimamanda Ngozi Adichie)

De la mà de l'escriptora nigeriana Ngozi Adichie ens arriba una innovació a la literatura feminista amb una obra informal i audaç. Todos tendríamos que ser feministas, publicat en 2015, ens recorda que el feminisme no és només una cosa de dones i ens dibuixa un precís panorama del feminisme del segle XXI.



Sense deixar de costat l'humor i manejant amb soltesa l'agilitat del text amb la seva contundència, aquesta carismàtica autora té un objectiu molt clar al qual ens porta a través de les pàgines del llibre: conscienciar de la necessitat que tots junts assumim el compromís de construir una societat més justa i igualitària.

5. Una habitación propia (Virginia Woolf)

Una figura fonamental de la literatura universal ens va llegar en aquesta obra una reflexió sobre, precisament, de la relació entre les dones i la literatura. El resultat és una novel·la meravellosa que no et pots perdre i que t'ajudarà a comprendre la condició femenina a través de l'apropiació del discurs per part de l'home.

I és que, en aquesta obra, Virginia Woolf presenta a la dona com un mirall que distorsiona la realitat a favor dels homes. Perquè l'home adquireixi poder i es reivindiqui necessita, necessàriament, neutralitzar a la dona, i aquest és el punt de partida per a la magistral creació literària d'una rondalla amb moralitat.

Què necessita una dona per a escriure una bona història? Aquesta és la pregunta que es fa Virginia Woolf. Independència econòmica i personal, és a dir, una habitació pròpia.

6. El segundo sexo (Simone de Beauvoir)

Des dels antípodes del feminisme retorna com un ressò imprescindible aquest clàssic del gran referent del gènere, Simone de Beauvoir, que continua inspirant generacions senceres del moviment de lluita pels drets de les dones.

Les editorials continuen publicant aquesta obra escrita en 1949 i travessada per les bases filosòfiques de l'existencialisme i la dimensió emancipatòria de l'herència il·lustrada. Partint així de la concepció igualitària de l'ésser humà, l'autora aprofundeix en la condició femenina des d'un punt de vista històric, científic, psicològic, sociològic i cultural.

Si el que t'agraden són els clàssics, no pots perdre't aquest llibre que t'ajudarà a entendre les arrels del moviment feminista i les seves reivindicacions.

7. Mi vida en la carretera (Gloria Steinem)

L'apassionant viatge que ens proposa en aquest llibre la periodista i escriptora Gloria Steinem és en realitat una travessia des del cap al cor, de la teoria a la pràctica, de l'accessori a l'essencial, amb l'únic objecte de retrobar-se amb si mateixa i descobrir el compromís amb la igualtat. Un cop d'optimisme i realitat.



A través d'una prosa rica i reveladora, l'autora ens convida a deixar de perdre'ns i posar-nos en marxa per a trobar-nos amb l'experiència de moltes altres que comparteixen amb nosaltres l'objectiu comú.



Partint de la seva pròpia història, Gloria Steinem ens explica com en el camí de la seva vida es va trobar amb la lluita i la reivindicació dels drets i la igualtat. Un camí apassionant que va des de la primera experiència feminista a l'Índia i el remolí de les campanyes electorals fins al seu treball com a periodista i la fundació de la revista feminista Ms.

8. Mujeres que corren con lobos (Clarissa Pinkola Estés)

Cada capítol de Mujeres que corren con lobos, un dels llibres revelació de la literatura feminista dels últims anys, és una poderosa invitació a recuperar la intuïció, la saviesa i la creativitat de l'ànima femenina.



L'estructura del llibre és innovadora i afavoreix la lectura àgil i comprensiva. En cada episodi recull històries, mites, rondalles i narracions llegendàries que després complementa amb un comentari de text on es troben les claus per a revelar el missatge unificador: el deure de rescatar a la «dona salvatge» dels intents de la societat per civilitzar-la.



Publicada en 1992, l'obra no només no ha perdut força sinó que cada vegada cobra més sentit perquè és un homenatge a l'ànima femenina en el seu estat natural i pur.

9. El cuento de la criada (Margaret Atwood)

Dins de les obres de ficció de la literatura feminista, El cuento de la criada, escrita en 1985 per Margaret Atwood és una de les més fascinants. Es tracta d'una narració distòpica que a través del recurs dels records de la protagonista ofereix un panorama de la fràgil posició de la dona en la societat tant en el passat, com en el present i el futur.


En la novel·la es presenta l'ascens al poder fictici d'un poder tecnòcrata i autoritari als Estats Units, mitjançant el qual, amb l'excusa de protegir la societat del terrorisme, es liquiden els drets fonamentals començant pels de les dones. D'aquí neix la figura de la «criada», dones utilitzades amb l'exclusiva fi de la reproducció.

Aquesta i moltes altres dimensions de la novel·la s'articulen per demostrar com la ficció es converteix en la realitat de les nostres societats.

10. ¿Quién le hacía la cena a Adam Smith? (Katrine Marçal)

Tots hem sentit allò que darrere de cada gran home hi ha una gran dona. A través del relat perspicaç de la història de l'economia des de la perspectiva femenina, Katrine Marçal trenca amb la visió tradicional de l'evolució econòmica. El llibre va ser publicat en 2012 per l'editorial Debate i és una lectura molt recomanable.


Part de la dimensió simbòlica d'una paràbola real. El pare de l'economia moderna, Adam Smith, va crear el concepte del Homo Economicus al·legant que no mengem cada dia gràcies a la benevolència del carnisser i el forner, sinó perquè es preocupaven pel seu propi benestar. Katrine Marçal recorda que Adam Smith menjava cada dia perquè la seva mare li feia el sopar, i no per egoisme, sinó per amor.


La importància d'aquest llibre és la visibilització del treball invisible de les dones: la criança dels fills, el treball de capellans, la gestió de la llar, la neteja...

Llibres feministes per adolescents

La inquietud de molts i moltes adolescents sobre la lluita pels drets i la igualtat de les dones ha motivat molts llibres feministes per adolescents. No te'ls perdis!

11. Teoría King Kong (Virginie Despentes)

«Escric des de la lletjor, i per a les lletges, les velles, les camioneres, les frígides, les mal follades, però també per als homes que no tenen ganes de protegir, pels que no són ambiciosos, ni competitius, ni la tenen gran».


Publicat en 2006, aquest llibre amb un títol tan suggeridor es va convertir en poc temps en un llibre feminista de referència entre els adolescents. Es tracta d'una visió de la condició de la dona i la identitat de gènere a través de la presentació sense embuts de realitats com la prostitució, la violació, la maternitat i la pornografia.

Molt s'ha parlat del patriarcat, però pocs relats aconsegueixen condensar amb tanta efectivitat l'asfíxia a la qual ens sotmet en la vida quotidiana. Un text fonamental perquè els joves prenguin consciència de la mà d'una de les autores més polèmiques convertida ja en heroïna de les invisibles i en la veu de les sense nom.

12. Mamá, quiero ser feminista (Carmen G. de la Cueva)

Aquest llibre, a més de ser una eina útil per a la introducció al feminisme, és una obra cuidada fins a l'últim detall, i inclou meravelloses il·lustracions de l'artista Malota. L'escriptora, Carmen G. de la Cueva, fundadora del club de lectura feminista 'La Tribu de Frida', es posa com a protagonista de la narració.


L'obra és un repàs a la seva activitat com a dinamitzadora cultural centrant-se en el moment en el qual va descobrir la importància del feminisme com a eina de lluita. També planteja una qüestió paradoxal: Per què encara que avui dia les dones se senten lliures, independents i propietàries de la seva vida, el moviment feminista continua tenint relevància?


L'autora explica que moltes dones assumeixen implícitament mandats socials que les releguen a un pla de submissió, i intenta a través del llibre trencar amb això.

13. Cuentos de buenas noches para niñas rebeldes (Elena Favilli)

Les narracions breus sempre són un mètode àgil per a transmetre un missatge, una moralitat. Aquesta és una recomanable recopilació de contes escrits per la ploma d'Elena Favilli i que van dirigits a nens i nenes des de 6 anys. És una bona manera d'introduir conceptes fonamentals de drets i igualtat des de la infància.


Es va acabar el «vet aquí que una vegada hi havia una princesa...». La intenció d'Elena Favilli és trencar amb la visió tradicional de les nenes com a princeses i una invitació a incentivar els seus somnis per a arribar a ser grans científiques, astronautes, esportistes o escriptores.


Per a això, l'autora rescata en forma d'atractius contes per a dormir la figura de 100 dones famoses des de la pintora Frida Kahlo i la dissenyadora Coco Chanel fins a la cantant Nina Simone i la primatòloga Jane Goodall.

14. Feminismo para principiantes (Nuria Varela)

El títol és molt explícit i evidència l'objectiu de l'escriptora. A través del recorregut històric per l'evolució del moviment feminista des dels seus orígens fins avui, Nuria Varela planteja algunes preguntes essencials i introdueix conceptes fonamentals per als adolescents que volen començar a llegir sobre aquesta qüestió.


La lectura àgil i la fàcil comprensió són la gran virtut d'un dels millors llibres feministes per a adolescents que planteja qüestions com per què al llarg de la història les feministes han estat tractades com «homenots» o insatisfetes sexualment, o com i on sorgeix el concepte de violència de gènere.


La solidesa de la narració parteix de l'experiència de l'escriptora, autora també del llibre Cansadas: Una reacción feminista frente a la nueva misoginia.

15. El futuro es femenino: cuentos para que juntas cambiemos el mundo (diverses autores)

Aquest llibre publicat recentment també fa servir els contes per a transmetre la importància de pensar en el feminisme des de la joventut. En aquest cas, l'obra té un component molt optimista perquè fixa la perspectiva en el futur de les dones i el seu poder per a canviar la realitat. El llibre conté il·lustracions de les millors artistes del moment.

[instagram]COAsoDulpYq[/instagram]

El futur és femení, creat per diverses escriptores, vol ser un compendi de narracions curtes sobre un utòpic futur feminista que totes les dones han d'explicar-se unes a altres a fi i efecte de conscienciar-se sobre la necessitat d'empoderar-se. Encara que és un llibre per a totes les edats, és perfecte per a les noies joves.

*Aquesta notícia s'ha traduït del castellà de la pàgina Carácter Urbano