Els radars de Catalunya es troben sota investigació després que un jutjat de Barcelona hagi rebaixat una multa perquè Trànsit no va aplicar el marge d’error habitual.
Els fets van tenir lloc el passat 9 de març de 2020 a les 16.41h de la tarda, quan el conductor sancionat circulava a 75 quilòmetres per hora en un tram que estava destinat a 50km/h. El càstig per aquesta sanció eren 300 euros de multa i la retirada de dos punts de carnet. Però aquest client i el seu advocat van lluitar per recórrer la multa i ara la justícia confirma que aquests aparells «no són fiables».
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Un error que podria estalviar-li 200 euros de multa i retirada de punts
L’advocat del protagonista d’aquesta història, Aleix Canals, va al·legar que el seu client s’havia sentit indefens amb la tramitació d’aquest cas i s’havia vulnerat el seu dret a una bona administració. Així, la defensa assegurava que no s’havia aplicat el marge d’error que s’ha de fer en aquests casos, ja que els radars fixos funcionen de manera automàtica i en alguns moments presenten petites diferències que podrien canviar la sanció.
En aquest cas, era molt important tenir en compte aquest marge d’error, ja que en el tram on circulava el vehicle la velocitat màxima era de 50km/h. Segons la normativa, si un conductor circula entre 71 i 80km/h és considera una infracció greu sancionada amb 300 euros de multa i la retirada de dos punts del carnet, com era el cas de la protagonista d’aquesta situació. D’igual manera, si el conductor era interceptat a una velocitat entre 51km/h i 70km/h es considera una infracció greu castigada amb 100 euros de multa i cap punt retirat.
Moltes persones ignoren el marge d’error dels radars
Així, la defensa d’aquest cas assegurava que no s’havia aplicat aquest marge d’error a l’hora de posar la multa, fet que hauria de ser així perquè «la velocitat a ser detectada per un radar fix i va ser inferior a 100km/h», tal com aclareix la defensa i comparteix ‘Crónica Global’. Aquest marge d’error és essencial en aquest cas, ja que segons la sentència el cas constava «d’una velocitat en la fotografia i en la resolució de 75km/h, sense cap indicador si s’havia aplicat o no el marge d’error previst a l’Annex II, 4.c. de l’Ordre del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç de 26 de novembre de 2020».
El conductor afectat reclamava un marge d’error del 5% de la velocitat mesurada, però el jutge assenyala que seria de 5km/h, ja que estem davant un radar fix i la velocitat detectada va ser inferior als 100 quilòmetres per hora», tal com aclareix la sentència.
L’advocat d’aquest cas, Aleix Canals, assegura a ‘Crónica Global’ que moltes persones desconeixen aquest marge d’error: «Els jutges actuen d’ofici. El que succeeix és que molts ciutadans ignoren l’automatisme dels radars, el mesuratge dels quals no és exacte, i aquest fet no es té en compte a les sancions. Per això, els infractors s’acullen a les rebaixes per pagament ràpid i renuncien a recórrer».