«Em dic Rubén, tinc 27 anys i estic embarassat»

El somni de la seva vida sempre havia estat ser pare

Rubén és una persona trans que d'aquí a una mica podrà complir el somni de la seva vida: ser pare. Durant el seu canvi de dona a home sempre va tenir clar que volia preservar la fertilitat per a quedar-se embarassat. El seu desig es va complir i ara, a punt de donar a llum, pot dir orgullós: «Hola, em dic Rubén, tinc 27 anys i estic embarassat».

Rubén va néixer en un cos de dona, però sempre s'ha sentit home, i per això va començar un procés de canvi de sexe. No obstant això, sempre ha sentit el desig de quedar-se embarassat: «És una cosa que sempre he volgut des de petit».

Rubén assegura que els sanitaris no estan preparats per a casos com el seu

L'embaràs sempre ha estat l'eix central de la seva vida, i ara per fi està vivint el seu somni gràcies a la inseminació artificial. Aquests casos encara no estan estesos, i encara que va poder començar el procés en la sanitat pública, l'ha hagut de continuar en la privada. El procés no ha estat res senzill. 

La seva sensació és que «semblava que m'estaven fent un favor», i es queixa que «el tracte ha estat sempre en femení» encara que en els papers consta amb nom masculí. Per a Rubén, el personal sanitari no està preparat per a casos com el seu, i es necessita una formació específica en matèria de gènere.

El cas de Rubén és estrany, però no únic en el món i cada vegada n’hi ha més. Part d'una realitat cada vegada més estesa, la idea que gènere i sexe no tenen per què estar sempre units. En el seu cas, sempre ha tingut clar que volia ser pare. Per això, en començar la transició de dona a home amb el tractament de testosterona, va procedir a la congelació d'òvuls.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Per a ell, la paternitat ha passat per davant de la seva pròpia identitat, i explica que «no m'he volgut operar de mastectomia (extracció dels pits) perquè vull viure l'experiència de lactar i és important per al meu bebè». Ara, Rubén es troba en la setmana 36 del seu embaràs i ha volgut compartir la seva experiència amb tothom.

Per això, la seva història serà objecte d'un documental que veurà la llum a final d'any. Per a llavors ja haurà nascut el seu petit, que tindrà un sexe legal com tots els altres però que serà educat en la diversitat. El seu pare, Rubén, serà també la persona que li donarà a llum, i vol que el seu fill manifesti la seva pròpia identitat quan aprengui a parlar.

El dret a la salut reproductiva

Rubén ha estat la primera persona transgènere de la Comunitat de Madrid que ha aconseguit congelar els seus òvuls per a quedar-se embarassat. Ell mateix recorda que no ha estat un procés gens fàcil, perquè encara existeixen moltes llacunes en el sistema públic de salut amb aquesta qüestió que relaciona gènere i embaràs.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera la salut reproductiva com a part important del benestar físic, mental i social de les persones. Això implica el dret a atenció mèdica a les persones amb desig reproductiu, i això es fa extensiu també a les persones amb orientacions sexuals diferents. 

Les persones que canvien de sexe poden tenir problemes de fertilitat i esteliritat a causa dels tractaments refermants del gènere, tant quirúrgics com hormonals. Per això és important, abans de començar el procés de transició, tenir en compte un desig futur de maternitat o paternitat.

Transgènere i embaràs: diverses fórmules

En el cas d'homes transgènere com Rubén, l'administració de testosterona pot portar a la reducció de la funció dels ovaris. Davant un futur desig d'embaràs, és recomanable realitzar una preservació de la fertilitat, i per a això hi ha diverses opcions que en tot cas hauran de ser supervisades per un especialista.

Una d'elles és la congelació d'òvuls, per a això és necessària una estimulació ovàrica controlada. Els òvuls són rescatats per via transvaginal en un procés quirúrgic. Una altra fórmula és la congelació d'embrions, és a dir, una vegada recuperats els òvuls, aquells que són madurs serien fecundats amb una mostra de semen de la parella o d'un donant. Els embrions es desenvolupen en el laboratori fins que tenen uns 5 o 6 dies de vida i mostren capacitat de poder donar lloc a un embaràs. Després són  implantats a l'home trans amb úter.

Finalment, existeix la possibilitat de la congelació de teixit ovàric, que consisteix a conservar petites parts de teixit ovàric que després poden ser reimplantades per a buscar la gestació natural. Es tracta d'una fórmula experimental, indicada en casos en els quals encara no ha començat la pubertat o que volen evitar l'estimulació ovàrica.


Comentaris

envia el comentari