Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19

L'espanyol que va assessorar a Obama avisa: «És més greu del que s'està explicant»

Rafael Bengoa aposta per una 'intervenció nacional' per a frenar la pandèmia a Espanya

Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19
L'espanyol que va assessorar a Obama avisa: «És més greu del que s'està explicant» | iStockPhoto (Teka77)

Rafael Bengoa, exdirector del Sistema de Salut de l'OMS i exassessor de Barack Obama, parla clar com en ell és habitual quan cal opinar sobre la pandèmia. Per a l'expert espanyol, amb la deriva que està patint Espanya en els últims dies amb un continu augment de contagis de Covid, cal actuar d'una forma més dura. Segons Bengoa, les dades que ofereix el Ministeri de Sanitat mostren que la situació està «igual o pitjor que al març» pel que caldria implantar un confinament «més curt, de tres o quatre setmanes».

Bengoa ha estat entrevistat a 'Onda Vasca' i opina que els espanyols tenen una major «consciència social» sobre la utilitat de confinar-se de nou, «encara que siguin només unes setmanes». Per a l'exassessor d'Obama, «on no sembla que existeix aquesta consciència és en l'àmbit del govern». Per a ser més explícit, Bengoa es va referir en forma de metàfora quan un pacient necessita quimioteràpia. «És com si a un pacient li estiguéssim donant la meitat de la quimioteràpia, però hem de saber que és gairebé bastant pitjor que un càncer i necessitem donar-li tota la dosi ara», assenyala.

L'exdirector del Sistema de Salut de l'OMS considera que les festes nadalenques van ser un «gran esdeveniment supercontagiador, i ara s'està sofrint l'impacte d'aquest moment». Sobre la variant britànica, més contagiosa que el coronavirus inicial, alerta que «no se sap quan hi ha entre nosaltres, probablement s'està subestimant i, com hi ha més de la que es creu, hi ha més supercontagiadores».

D'altra banda, Bengoa afirma que davant el greu augment dels casos en aquests últims dies, apunta que fa falta una «intervenció nacional. El nivell nacional hauria d'estar preparant la normativa necessària perquè tot el país, o les comunitats que no volguessin, poguessin fer un confinament com el de març». L'expert opina que així seria possible baixar la incidència acumulada i altres indicadors preocupants. Bengoa assenyala que està fent-se «una cosa intermèdia» per a evitar un confinament dur enfront d'un virus que «no té intermedi».

«La situació és més greu del que s'està comptant»

Incidint en el tema de la soca britànica, Bengoa apunta que pot estar molt present a Espanya, a pesar que actualment el nombre de casos relacionats amb ella és mínim. «I encara que no la tingui, els números són altíssims. No és que estigui pujant a poc a poc, sinó exponencialment, la situació és bastant més greu del que s'està comptant. Les xifres i tots els indicadors estan dient que s'està igual o pitjor que al març. Si llavors va funcionar el confinament i ara se sap que es pot tenir un confinament molt més curt, això és el que caldrà fer», sentència.

Preguntat per les vacunes, ha assenyalat com «molt bona notícia que la ciència hagi aconseguit en menys d'un any tenir diverses en el mercat». Al seu torn, Bengoa avisa que és vital augmentar la rapidesa en l'administració de les dosis, «sabent que no cal donar temps al virus perquè faci mutacions i jugui una altra vegada a fer de les seves d'una altra forma com ho ha fet a Anglaterra».

El vaticini de Rafael Bengoa sobre el pròxim estiu

Bengoa aposta perquè aquest estiu podria ser «seminormal si el procés de vacunació s'accelera». D'altra banda, l'expert considera que «mentre no s'estigui fent un confinament de tres o quatre setmanes s'estarà convivint amb el virus fins a setembre o octubre fàcilment», vaticina.

Finalment, l'expert advoca per «usar totes les opcions que té un» perquè el procés de vacunació vagi més de pressa. «És important que tirem la resta en recursos humans i estabilitzem el sistema de salut, perquè si el procés de vacunació no rep un reforçament fort, és raonable pensar que el nivell de resiliència del sistema de salut arribi a un topall», finalitza.