Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'un sanitari amb una vacuna

Un expert espanyol avisa: «Pot passar amb les noves variants del coronavirus»

Rafael Delgado, cap del Servei d'Immunologia de l'Hospital 12 d'Octubre de Madrid, alerta després de la nova soca sorgida al Regne Unit

Imatge d'arxiu d'un sanitari amb una vacuna
Rafael Delgado alerta sobre la nova soca que s'ha detectat al Regne Unit | Salut

Després de l'aparició de la nova soca del coronavirus sorgida al Regne Unit, els experts estan més alerta que mai i advoquen per no confiar-se del tot davant un virus impredictible. L'immunòleg Rafael Delgado, cap del Servei d'Immunologia de l'Hospital 12 d'Octubre de Madrid, llança un avís d'alerta després de l'aparició d'aquesta nova variant.

«Les mutacions són constants i estan subjectes a la pressió selecció. Entra en la mesura del possible que, segons hi hagi més persones immunitzades, lògicament se seleccionin algunes variants que puguin escapar als anticossos induïts per aquestes vacunes i és alguna cosa al que caldrà prestar molta atenció», explica l'immunòleg en una entrevista per a 'Antena 3 Notícies'.

A més, Delgado assenyala que hi ha situacions sobre altres malalties en les quals apareix això: «Hi ha algunes vacunes, com la vacuna de la grip, que han de ser modificades tots els anys. Si això passarà amb la vacuna del coronavirus, és una cosa que encara no sabem», afirma.

Mantenir la calma davant la nova soca

Encara que Rafael Delgado vol ser prudent sobre les noves mutacions que puguin aparèixer, parlant de la soca registrada al Regne Unit mostra una gran preocupació sobre aquesta. «Ha estat una variant que va aparèixer al novembre en el sud d'Anglaterra i des de llavors ha tingut una expansió molt cridanera i hi ha dades que suggereixen que pogués ser més fàcilment transmissible», assenyala.

Malgrat tot, Delgado crida a mantenir la calma: «Hi ha una alerta i un seguiment que cal fer molt especial, en poder tenir aquesta característica. No té major gravetat ni problema per al diagnòstic i tot apunta al fet que les vacunes que hi ha ara disponibles tindrien una cobertura eficaç enfront d'aquesta variant».

Preguntat per la prohibició general que s'ha donat en molts països en relació amb els vols procedents del Regne Unit o Sud-àfrica, l'expert creu que cal prendre mesures molt abans. «El que és útil és detectar primer a totes les persones infectades i impedir que les persones infectades viatgin, siguin de la nacionalitat que siguin. Les mesures per a contenir l'eventual transmissió d'aquesta nova variant són les mateixes que per a les variants tradicionals a les quals hem estat exposats durant aquests últims mesos», assegura.

Raons per les quals es produeixen les mutacions

Qüestionat pels motius de l'aparició d'aquestes noves variants, Rafael Delgado explica que «amb els virus veiem evolució en temps real, ja que està mutant constantment. Cada dia es produeixen milions de partícules en una persona infectada i cadascuna d'aquestes partícules poden tenir una mutació».

«Això està succeint contínuament i hi ha alguna situació, com en aquesta variant, en la qual s'ha acumulat un nombre relativament alt de mutacions i això és el que ha disparat l'alerta. No obstant això, les mutacions són part de la biologia de tots els virus, com la grip o el VIH», finalitza l'expert.

La nova soca, estesa perillosament pel Regne Unit

La nova variant del coronavirus s'està propagant ràpidament per Londres, l'est i el sud d'Anglaterra, incidint als hospitals a una pressió inusual. De fet, ja hi ha hospitals al Regne Unit que no poden acollir a més malalts per falta de llits.

«Molts de nosaltres hem perdut a familiars, amics i col·legues, en una època de l'any en la qual normalment hauríem d'estar de festa. És normal que molta gent se senti cansada, ansiosa i frustrada en veure que estem de nou en l'ull de l'huracà d'aquesta segona ona de la pandèmia que està escombrant Europa i aquest país», va afirmar Simon Stevens, director general del servei nacional de salut britànic.