El virus del Nil Occidental que està causant estralls a la zona de les merismes del Guadalquivir, a Sevilla, pot arribar a ser molt agressiu. Així ho testifiquen alguns dels casos que aquests dies han aparegut com el de Rafael Artiaga, un home de 70 anys veí de la localitat de Coria del Río.
Aquest jubilat sol passejar cada dia per la ribera del Guadalquivir. El dissabte va començar a tenir febre alta i un fort dolor al cap, i 72 hores després ingressava a l'UCI amb pronòstic greu. El seu fill David explica com va empitjorar l'estat del seu pare.
El dissabte, Rafael Artiaga va sentir un fort dolor al cap i malestar general amb febre alta i pèrdua de l'apetit. Aquests van ser els símptomes inicials. Després de veure que no li baixava la febre, el diumenge van trucar a emergències i els hi van dir que es prengués paracetamol i aigua. Immediatament la seva família es va pensar que s'havia contagiat del coronavirus.
«No ens coneixia i tenia al·lucinacions»
«El primer que vam pensar és que podia haver-se contagiat de Covid-19, però tot i això, després de fer-se les proves, els resultats van donar negatiu», relata el seu fill. L'estat de Rafael anava empitjorant, amb febre més alta, cansament i marejos, i el dilluns al migdia va ser ingressat en Observació de l'Hospital Universitari Virgen del Rocío.
El seu fill explica que en aquell moment, el seu pare ja presentava símptomes molt greus: «Gairebé ni ens reconeixia i tenia al·lucinacions».
David explica que el dimecres a les 2 de la matinada li van trucar per informar-lo que el seu pare estava molt greu, amb símptomes compatibles amb una encefalitis. La gravetat d'aquest virus és evident: «El meu pare ha passat en 72 hores de tenir febre a estar intubat i sedat a l'UCI de l'hospital».
Per ara, les proves han confirmat que Rafael té encefalitis i els seus familiars estan ara a l'espera dels resultats de la ressonància per saber quins danys cerebrals pot tenir. Aquest és només un de la vintena de casos que aquests dies estan entrant a l'hospital d'aquesta zona a causa d'aquesta mena de molèstia.
Mosquits molt grans
Quan es va descartar que Rafael tingués coronavirus, els seus familiars van començar a pensar que podria ser la causa de les febres. Inclús van arribar a pensar que podria deure's a les seqüeles d'un trasplantament de fetge que l'home va rebre fa onze anys.
Llavors, es va encendre una bombeta. «Ell mai ens va dir que notés una picada de mosquit, encara que altres familiars de pacients de Coria que estan ingressats en aquest hospital m'han dit que sí que ho van notar», explica David. «Així que vaig pensar que al meu pare podria haver-li picat un mosquit dels molts que abunden pel passeig fluvial de Coria».
En aquest sentit, recorda veure grans mosquits per la ribera del Guadalquivir en els passejos amb la seva parella fa uns dies. Un d'ells fins i tot va picar a la jove, que tot i això no ha tingut símptomes, «serà perquè té 26 anys i està sana».
David coneix altres casos com el d'una dona de 64 anys ingressada perquè li va picar un mosquit i el d'un altre noi de 14 que es troba molt greu a l'UCI: «Hi ha persones de totes les edats».