L'anunci del departament de Salut del govern català d'allargar una setmana més les restriccions sanitàries per aturar el coronavirus, ha suposat un nou gerro d'aigua freda sobre un dels sectors més durament colpejats des de l'esclat de la pandèmia: la restauració.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
A l'espera que a finals d'aquesta setmana, l'executiu català obri una mica més la mà, el cert és que la restauració, un sector econòmic de valor afegit, haurà d'estar, com a mínim fins aquest diumenge 28 de febrer, obrint només per franges i sense poder servir sopars, un dels serveis que més caixa genera. Davant d'aquest panorama, el representant de l'associació d'empresaris d'hostaleria de Tarragona (AEHT), Javier Escribano, ha encaixat la notícia entre la resignació i la lluita per la supervivència.
«Ens estem arruïnant»
En declaracions a TarragonaDigital, Escribano ha assegurat que «ara per ara, no ens fixem en les restriccions. Ens representa un problema que no allarguin les franges de dinars i esmorzars, però bé, això és misèria i companyia». La fórmula que ajudaria a reflotar el sector seria «que no hi hagués franges horàries i que poguéssim treballar a la nit. Són les nostres màximes reclamacions».
I per què no s'ha aconseguit? Escribano ha respost de la següent manera: «En les reunions que hem mantingut amb la Generalitat, amb la consellera Meritxell Budó, ens han dit que han detectat un lleuger augment dels casos aquesta setmana i això els ha portat a esperar una setmana més per prendre una decisió». «Sabem que aquestes coses són imprevisibles i, per tant, no ens hi posem, però sí que fem incís en què necessitem ajudes directes. Si tinguéssim ajudes directes, no hi hauria pressa per a la reobertura. Reclamen ajudes directes perquè ens estem arruïnant».
«Sense ajudes, però continuem pagant a l'administració»
Javier Escribano ha posat l'accent en el paper que està jugant l'administració en aquest malson pel qual travessa el sector: «Si ens salven, i asseguren que no ens arruïnem, doncs podrem aguantar un mes més, però com ara, no, és impossible».
«Continuem sense ajudes, però continuem pagant a l'administració: autònoms; IRPF, Seguretat Social; la retenció del lloguer. És l'administració qui ens ofega, perquè no aturen els impostos i ens tenen sense ajudes. Mentre hi hagi restriccions, que ja ni discutim, caldrà el suport econòmic de l'administració», ha reblat Escribano en un posicionament idèntic al que el sector va poder traslladar als candidats tarragonins durant la passada campanya electoral.
«Restriccions de país ric en un país pobre»
Durant la campanya electoral de les eleccions del 14 de febrer, els candidats dels diferents partits aspirants a una acta de diputat van poder escoltar, de primera mà, la greu situació que viuen els hostalers d'arreu de les comarques tarragonines. L'AEHT provincial va impulsar una taula rodona a la LLotja de la Cambra de Comerç de Reus on els candidats van posar les seves fórmules sobre la taula i els empresaris van tenir l'oportunitat de parlar a cor obert amb els seus representants.
El president provincial de l'entitat, Francesc Pintado, va reclamar a la classe política que «lluiteu pel sector, no l'oblideu. Nosaltres encarem la situació amb responsabilitat, però la resta està a les vostres mans». Els polítics van respondre amb bones paraules i solucions econòmiques, com una ajuda directa del 75% de la facturació l'any previ a l'esclat de la pandèmia, que s'han dut a terme a països com Alemanya. Més enllà de les promeses polítiques, els fets certs són que el pròxim Parlament no es constituirà fins a mitjans del mes de març i els restauradors han d'aguantar una setmana més amb l'aigua al coll.