El món local institucional aplaudeix l'ampliació del Prat i, en concret, la connexió per alta velocitat amb Reus que implica. Aquest dimarts al matí, govern local, Cambra de Comerç i el PSC han reivindicat i valorat molt positivament l'anunci d'ahir. Aquest dilluns es va fer públic l'acord entre la Generalitat i Aena en matèria d'aeroports.
Per una banda contempla l'ampliació del Prat, encara sense detalls de cap mena. Pel que fa a l'aeroport de Reus i al de Girona, el mateix acord estableix que es connectaran els seus aeroports amb el de Barcelona a través de l'alta velocitat. Un punt que implica la construcció de l'estació intermodal llargament reivindicada des de la capital del Baix Camp.
El calendari anunciat preveu començar les obres del Prat l'any 2026. Carles Pellicer, alcalde de Reus, augura que l'estació d'alta velocitat al sud de l'aeroport de Reus podria estar en marxa l'any 2027. L'acord estableix que l'estació es farà i, segons ha exposat el batlle, ara començaran els treballs previs per definir el projecte concret.
L'estació intermodal es veu com una infraestructura clau
Ha acabat la seva valoració posant l'accent en la satisfacció que els genera, però recordant que «els acords són per complir». Considera que l'anunci és «un pas definitiu perquè l'alta velocitat connecti el nostre aeroport amb el Prat». «Necessitem un model aeroportuari de país i és el que s'ha plantejat aquests dies», ha afirmat.
Un compromís que, si s'executa, suposaria «un abans i un després» en el model territorial de «Catalunya en xarxa, Catalunya ciutat» segons ha apuntat Pellicer. Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme i Mobilitat, ha destacat que l'estació intermodal serà una fita col·lectiva. No només per l'acord entre la Generalitat i Aena, sinó per la participació que hi ha tingut l'Ajuntament de Reus entre altres.
«El context és propici al treball coordinat, en fem una valoració positiva», ha sentenciat. A la compareixença de premsa també hi ha participat Andreu Martín, portaveu del PSC. El grup municipal manté un acord per a les infraestructures amb el govern local, amb una participació destacada de Sandra Guaita.
La diputada i exregidora també ha participat en les converses que s'han fet al respecte. Martín ha reclamat que «ha de ser una estació que totes les ciutats i comarques del nostre entorn entenguin que és la seva porta d'accés a una sèrie de serveis». N'ha destacat la intermodalitat de connectar els tres aeroports catalans.
«Entenem que és la gran oportunitat que garantirà que el projecte es mantingui», ha sentenciat. Es referia a l'estudi funcional que Adif tindria pendent sobre la planificació ferroviària del sud de Catalunya. Un document que Berasategui ha explicat que s'estava treballant.
Jordi Just, president de la Cambra de Comerç de Reus, també s'ha mostrat «feliç». «Això és economia productiva, i sense economia productiva no farem economia social», ha reflexionat. «Avui hem fet jugar l'aeroport a Champions», ha afirmat. L'estació acordada suposarà que l'aeròdrom reusenc «jugui a la mateixa lliga» que el de Girona i el del Prat.
Per una altra banda també s'ha mostrat especialment satisfeta la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó. «Som la segona àrea metropolitana del país i hem de tenir infraestructures que estiguin a l'altura» ha reivindicat. Ha reafirmat l'aposta per un model territorial de «Catalunya en xarxa» per al qual «és clau que el sistema d'aeroports també sigui en xarxa».
Des de la institució supramunicipal es veu l'estació intermodal com una manera de desenvolupar el potencial de la regió. «A més, ha de ser un desenvolupament sostenible, que cohesioni i que no sigui low cost», matisa Llauradó. Totes les institucions que avui han valorat l'acord han recordat, també, els reiterats incompliments del govern central en matèria d'infraestructures, motiu pel qual afirmen que seguiran el projecte atentament.