Incendi Besòs: Reapareixen peixos vius a la zona del riu afectada

El foc que va afectar una planta química de Montornès del Vallès ara fa un mes va abocar productes al riu, acabant amb tota la fauna

Imatge de peixos morts per culpa de l'incendi del riu Besòs a Montornès del Vallès el desembre del 2019
L'incendi va provocar un desastre ecològic al riu Besòs | Arxiu

Bones notícies les que ens arriben des del riu Besòs, on els tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han trobat els primers peixos vius a la zona del riu que va quedar greument afectada per l’abocament de productes químics arran de l’incendi d’una planta de Montornès del Vallès (Vallès Oriental) a principis del passat mes de desembre.

Al llarg d’aquesta última setmana, operaris de l’ACA han agafat mostres per enèsima vegada de l’aigua en diferents trams del riu des de Montornès fins a la seva desembocadura, incloent-hi la depuradora del municipi vallesà. El fet d’haver trobat els primers peixos vius des de l’incendi confirma que la contaminació ja ha disminuïtforça. De fet, en el moment de l’incendi l’aigua estava 100 vegades més contaminada del normal, dada que va baixar molt ja 10 dies després del desastre, quan la contaminació ‘només’ era de 5 o 10 vegades per sobre de l’habitual.  

A mitjans de febrer, els tècnics de l'ACA i els del Consorci del Besòs i Besòs-Tordera tornaran a fer una reunió per avaluar l'estat del riu. A més, està previst que durant el mes d'abril es faci la tercera i última campanya de mostreig per avaluar la qualitat de l'aigua quatre mesos després de l'accident.

Molts anys de recuperació del riu perduts

La desgràcia que va tenir lloc durant el mes de desembre va ser especialment dolorosa per a tots els municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona afectats, ja que les administracions portaven molts anys intentant recuperar els ecosistemes de la zona que havien desaparegut per culpa de la greu contaminació que van patir les aigües del Besòs durant molts anys.

Fins al dia de l’incendi, la recuperació mediambiental havia estat majúscula a tota la zona, amb la reaparició d’espècies que s’havien extingit al Besòs anys enrere, però l’incendi va tornar a posar el comptador a 0 pel que fa a la presència de peixos al riu, cosa que ara es vol recuperar de forma ràpida.   


Comentaris

envia el comentari