Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Peix mort

Desastre ecològic total al Besòs després del gran incendi

El Fiscal de delictes contra el medi ambient investiga la contaminació pel greu foc a la planta química de Montornès, que ja havia estat sancionada

ACTUALITZACIÓ 12/12/19 | 11:45h

El Fiscal de delictes contra el medi ambient ha obert diligències per investigar la contaminació ambiental que s'ha produït al riu Besòs arran del greu incendi de Montornès del Vallès (Vallès Oriental), que ha provocat un desastre ecològic a tota la llera amb centenars de peixos morts i conseqüències que es preveuen catastròfiques a tots els ecosistemes del riu. A més, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha declarat l'emergència al Besòs per la situació crítica. 

L’incendi d’una planta química de Montornès  durant tot el dimecres, 11 de desembre, preocupa molt als experts pel gran desastre ecològic que ha provocat al riu Besòs, on, arran de les flames, es van abocar incontroladament grans quantitats de dissolvent que van incendiar l’aigua i que han contaminat tota la llera fins a la seva desembocadura, provocant la mort de centenars de peixos i amfibis. 

«La primera impressió és que l’impacte sobre els peixos del riu és molt elevat, no sabem si total», ha explicat en declaracions al programa ‘Els Matins’ de ‘TV3’ el director de l’Àrea de Gestió de l’ACA, Diego Moxó, deixant palesa la gravetat de la situació.

Recomanen no agafar aigua del riu

Segons ha explicat el mateix Moxó, l’aigua per apagar el foc i que anava carregada de grans quantitats de dissolvent va acabar a les clavegueres i al riu Besòs, raó per la qual l’expert fa una crida molt important a la ciutadania: «Recomanem que la gent s’abstingui d’utilitzar l’aigua del riu».

Imatge de com ha quedat la nau incendiada
Imatge de com ha quedat la nau incendiada | ACN

Centenars de peixos morts

Des de dimecres a la tarda,la gran quantitat de peixos apareguts morts al Besòs des d’aquesta població vallesana fins a la desembocadura del riu ha estat molt elevada, calculant-se en centenars. Els experts recullen mostres de l’aigua per determinar l’abast de l’incident i recuperen cossos dels amfibis i peixos morts.

El fet que les carpes també hagin mort dona una idea de l’elevat grau de mortalitat en aquest desastre, ja que és el peix més resistent a la zona. Preocupa la mort en massa d’anguiles, espècies en perill d’extinció  en un riu que ha tardat molt temps a recuperar la normalitat.

Per la seva banda, molts municipis denuncien la gran quantitat de dissolvent i d’aigua contaminada que encara baixa  aquest dijous per tot el riu, com és el cas de l’alcaldessa de Montcada i Reixac, l’ecosocialista Laura Camps, que evidencia que el desastre natural afecta moltes poblacions, així com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que demana accions i responsabilitats. 

Una empresa sancionada dos cops per la gestió dels residus

Aquesta empresa de reciclatge de dissolvents i residus industrials de Montornès, ‘Ditecsa’, ha estat sancionada fins a dues vegades per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC)amb multes d’entre 48.000 i 10.000 euros per no superar inspeccions aquests últims anys. Malgrat això, des de la Generalitat s’assegura que aquestes amonestacions eren per incompliment de la gestió de residus, però que «en cap cas» la situació suposava una amenaça per al medi ambient.