El regal inesperat que ERC podria fer a Puigdemont en qualsevol moment

Els republicans han proposat a JxCAT la creació d'un grup parlamentari al Congrés, a canvi de la seva abstenció a la investidura de Sánchez

Laura Borràs i Gabriel Rufián
ERC ha proposat a JxCAT la creació d'un grup parlamentari al Congrés | Catalunya Diari

ERC està en vies de negociació amb JxCAT per intentar que els seus vuit diputats s’abstinguin a la votació de la investidura de Pedro Sánchez, segons fonts parlamentàries han assegurat a ‘El Confidencial’. Si el grup al Congrés liderat per Laura Borràs finalment s’absté, els dos partits independentistes es posicionarien de la mateixa manera i anirien a unes eleccions catalanes amb les mateixes condicions.

Els vuit diputats de JxCAT permetrien assolir la majoria parlamentària per tirar endavant la investidura de Sánchez i aprovar el govern de coalició PSOE-Podemos. A més, podria frenar la possibilitat que se celebrin unes eleccions catalanes en els pròxims mesos. Per això, ERC demana l’abstenció dels de Laura Borràs i la possibilitat de crear un grup parlamentari els dos partits, encara que, a hores d'ara, no se sap com pot avançar.

JxCAT podria formar grup parlamentari amb Más País, Compromís i BNG

Des de Junts per Catalunya, però, no s’ha acceptat la proposta directament, sinó que estan deliberant i buscant altres opcions. I és que el partit de Carles Puigdemont ha cercat més socis i ahir va registrar una proposta per crear grup parlamentari amb Más País, BNG i Compromís.

No obstant això, aquest conjunt de partits no assoleix el 5%, només suma el 4,77%, de manera que no arriben al mínim de vots nacionals com per constituir un grup. Així doncs, la proposta tindria dos obstacles: no arribar al mínim de vots, que implica que la Mesa del Congrés hagi de fer els ulls grossos; i la disparitat ideològica entre els partits, tant de temes territorials com socials.

Imatge d'arxiu de Laura Borràs
JxCAT podria formar grup parlamentari amb Más País, Compromís i BNG | GTRES

L'abstenció dels de Laura Borràs beneficiaria als dos partits independentistes

Per això es veu possible l’abstenció de JxCAT a la investidura de Sánchez, perquè a més d'aportar beneficis al mateix partit, també n'aportaria a ERC. El partit de Puigdemont està en una situació econòmica més aviat crítica després d’anar d’eleccions a eleccions fins al punt que deu diners als seus proveïdors. Tenir un grup parlamentari amb ERC permetria a JxCAT tenir majors ingressos i renovar els seus fons.

Pel que fa a ERC, també obtindria beneficis amb l’abstenció dels de Borràs en un govern socialista. En cas de celebrar eleccions catalanes, amb l’abstenció d’ambdós partits, ERC no seria vist com a un partit traïdor ni botifler i no podrien ser acusats pel seu rival directe. 

ERC aposta per una «abstenció catalana» a la investidura

Tot i això, els vuit diputats catalans no són imprescindibles a la investidura i, de fet, Pedro Sánchez prefereix que no hi participin. ERC, en canvi, aposta per una «abstenció catalana» que els permetria arribar a unes eleccions autonòmiques en les mateixes condicions que els de Puigdemont. Així, també podrien crear un grup parlamentari conjunt, tal com ja han fet al Senat.

La Mesa del Congrés, de totes maneres, estudiarà la proposta del grup parlamentari de Más País, Compromís, BNG i JxCAT, encara que no s’espera que l’aprovi perquè no assoleixen el 5% dels vots. També cal tenir presents les desavinences entre Podemos i els d’Errejón que apunten la no aprovació d'aquest grup a la Cambra Baixa.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari