Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla de la zona cremada durant l'incendi de la fàbrica de Montornès del Vallès l'11 de desembre del 2019

L'empresa incendiada a Montornès del Vallès acumulava irregularitats

La primera multa la va ser imposada per una qüestió ambiental i la segons per excés d'emmagatzematge

Pla de la zona cremada durant l'incendi de la fàbrica de Montornès del Vallès l'11 de desembre del 2019
Els Bombers han donat per extingit l'incendi aquest dijous al matí | Cedida

Els Bombers rebien l'alerta ahir a les 7.42 hores del matí d'un incendi que cremava una empresa de reciclatge de dissolvents i residus industrials a Montornès del Vallès, al  polígon Can Buscarons de Baix del Vallès Oriental. L'incendi va obligar a activar el pla d'emergències químiques i es va demanar als veïns propers a la zona que es confinessin i tanquessin portes i finestres de casa.  

Protecció Civil va evacuar la zona i va recomanar el confinament de la població general, en un inici, i de la població vulnerable hores més tard, a Montornès, Montmeló, Vilanova del Vallès i Martorelles. A banda, el foc també va afectar el riu Besòs, ja que producte inflamable va acabar l'aigua. Els Bombers han donat per apagat l'incendi  aquest dijous a primera hora del matí mentre que els Mossos d'Esquadra han obert una investigació.

Els Bombers actuant a la zona afectada per l'incendi a la fàbrica de Montornès del Vallès l'11 de desembre del 2019
L'empresa acumulava dues sancions | Cedida

Ditecsa havia rebut dues sancions

Abans de l'incendi, Ditecsa ja acumulava dues sancions: una multa de 48.000 euros i una altra de 10.000. La primera sanció la va rebre per acumular un emmagatzematge superior a la capacitat permesa  i la segona per no garantir el compliment de les condicions per l'autorització integrada.  El Programa d'Inspecció Ambiental Integrada de Catalunya va determinar el 2018 que Ditecsa no complia les prescripcions com a gestor de residus de l'autorització ambiental integrada.

A banda, la planta també està sotmesa a un programa d'inspecció de l'Agència de Residus, que el 2017 va detectar l'excés d'emmagatzematge, envasos buits fora de lloc i manca de traçabilitat en la gestió documental de residus. Cap dels dos incompliments suposaven riscos per al medi ambient.Territori i Sostenibilitat ha indicat que l'empresa havia superat «satisfactòriament» les inspeccions del 2014, 2015 i 2016  del Pla i Programa d'Inspecció Ambiental Integrada de Catalunya. La inspecció del 2017 es va superar amb un compliment «adequat».

El 2018 es van fer visites 'in situ' a la planta, entre els dies 5 i 14 de novembre, que van concloure que no es garantia el compliment adequat de les condicions fixades a l'autorització ambiental integrada, en concret pel que feia referència a les prescripcions com a gestor de residus. Aquest fet, però, «no suposava cap afectació sobre el medi». Aquest expedient es va tancar el 26 de març del 2019 i es va notificar a l'Agència de Residus de Catalunya, que va decidir obrir a l'empresa un expedient sancionador notificat el 8 d'octubre amb una sanció de 10.000 euros. L'expedient es va tancar el 3 de desembre.

Un emmagatzematge superior al permès

En paral·lel, l'empresa també està sotmesa a un programa d'inspecció de l'Agència de Residus de Catalunya. Durant els tres darrers anys hi ha hagut dues inspeccions. La del 2017 es va tancar el maig del 2018 amb una sanció de 48.000 euros ja liquidats per la firma.

En aquesta inspecció es va detectar un emmagatzematge superior a la capacitat permesa, l'acumulació de materials fora de lloc -envasos buits- i la manca de traçabilitat en la gestió documental de residus. Aquests incompliments no suposaven cap risc per al medi ambient. Finalment, Territori i Sostenibilitat destaca que actualment hi ha  una inspecció oberta de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, però encara no està tancada i no hi ha cap aspecte que afecti el medi ambient.

També et pot interessar...