Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'unes monedes

La rebaixa en la factura de la llum no serà gratis (puja un altre producte)

Podràs estalviar en la factura de la llum, però s'encariran els carburants

Imatge d'arxiu d'unes monedes
Podràs estalviar en la factura de la llum, però s'encariran els carburants | Pixabay

El govern pretén rebaixar la factura de la llum l'any vinent, però es preveu una pujada imminent dels carburants. El sector ho té clar: «El consumidor pagarà el mateix». Segons els seus càlculs, l'augment serà de set cèntims per litre, IVA inclòs. Aquesta és la resposta de les petrolieres per alliberar del rebut de la llum les despeses que comporten les ajudes a la transició energètica, 7.000 milions d'euros que el govern vol traslladar als operadors energètics.

El carburant augmentarà set cèntims per litre

La mesura, que podria aprovar-se definitivament a principis del 2021, suposarà un gran cost per a centenars d'empreses proveïdores. Les grans perjudicades seran les petrolieres, que veuen com el projecte del govern pretén subvencionar la transició energètica: «volen que tots paguem l'aposta per la descarbonització».

Però adverteixen que la mesura no sortirà gratis i comportarà altres pujades. El sector manifesta que la rebaixa de la factura de la llum tindrà un cost de 2.800 milions d'euros per a les petrolieres, i que això revertirà en una pujada de la tarifa del carburant de set cèntims per litre, IVA inclòs.

La mesura del govern pretén treure del cost fix del rebut de la llum, els costos de les ajudes a les renovables. Amb això, també s'aconsegueix solucionar el problema del dèficit del sector que amenaçava amb una pujada important de la factura de la llum l'any vinent. El govern ha optat per passar la factura a les companyies del sector.

Segons les previsions, 500 empreses hauran d'assumir un cost addicional de 7.000 milions d'euros anuals. Ara bé, el repartiment no serà equitatiu, ja que les petrolieres hauran d'assumir el 43%, les elèctriques el 31% i les gasistes el 25%. Els experts no dubten a considerar a les elèctriques i les gasistes com les grans vencedores de l'acord. 

Sense anar més lluny, Endesa ha celebrat la decisió del govern: «Creiem que es tracta d'un instrument fonamental per a aconseguir la descarbonització del nostre sistema energètic». Un altre representant del sector energètic no dubta a qualificar la mesura de «molt raonable, equitativa i en línia amb el principi de neutralitat tecnològica».

Estratègia conjunta

Els experts assenyalen que els comercialitzadors d'energia elèctrica veuran reduïts els costos imputats en el preu de l'electricitat i això els permetrà pagar la factura final, però seguiran assumint una part dels costos, ja que també estant obligats a aportar al fons creat pel govern.

Les principals companyies petrolieres a Espanya podrien acordar una estratègia conjunta per contrarestar la decisió. El sector es troba en una situació delicada que deixa poc marge d'actuació. La baixa rendibilitat i el descens de les vendes per la caiguda en picat del transport per carretera, planteja un panorama complicat.

Les petrolieres són partidàries que el govern afegeixi els ajuts a les renovables en els pressupostos generals de l'estat. Consideren que la mesura que ha pres és injusta perquè beneficia uns empresaris i castiga altres. Per això els pròxims dies decidiran si recorren a la mesura presa pel ministeri de Transició Energètica.

La proposta del ministeri, que dirigeix Teresa Ribera, consisteix en la creació d'un fons amb l'objectiu de gestionar els ajuts a les energètiques i, a més, serà finançat per les aportacions de les operadores energètiques. Segons les de carburants, «el cost passarà de la butxaca esquerra del consumidor a la butxaca dreta».

Les energètiques, vencedores

Fonts del sector asseguren que els comercialitzadors de gas natural i derivats del petroli veuran incrementats els costos per la contribució al fons, però creuen que això repercutirà en cada metre cúbic de gas o litre de combustible. I el que els ciutadans estalviïn en la factura de la llum ho acabaran pagant a l'hora d'omplir el dipòsit.

Els principals afectats, Repsol i Cepsa, prefereixen no manifestar la seva opinió, però les energètiques aplaudeixen la mesura perquè «els hidrocarburs tot just contribueixen a la descarbonització tot i ser causants de la majoria d'emissions de CO₂».