Amb mitja campanya de Nadalperduda, les rebaixes havien de suposar una glopada d'aire fresc per als comerços, no només les botigues de proximitat, sinó també els centres comercials que van estar tancats i barrats durant gran part de les festes. Tanmateix, les noves mesures sanitàries decretades a inici de setmana i que estan en marxa des d'aquest dijous 7 de gener, van caure com una llosa sobre els comerciants. Un altre cop. El comerç de proximitat i els centres comercials s'han vist de nou afectats i, per acabar-ho d'adobar, en ple inici de les rebaixes del mes de gener.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
Les mesures no haurien pogut arribar en un pitjor moment. Florenci Nieto, president de la sectorial de comerç de PIMEC Tarragona, és molt gràfic a l'hora de definir la situació: «Plou sobre mullat». Salva Minguella, president de l'associació comercial tarragonina Via T, ha llançat una advertència: «Aquestes noves restriccions agafen als comerços amb molt menys múscul que a l'inici de la pandèmia».
«El tancament en cap de setmana ens trenca les rebaixes»
Nieto rebutja, de manera contundent, el fet que «amb aquestes noves mesures es vol vendre la imatge que la culpa de tot la té el comerç de proximitat i això és fals. A qui afavoreixen les restriccions és a les plataformes». El president de PIMEComerç ha plasmat en xifres el risc que viu el sector del comerç de proximitat en l'actual situació: «Les rebaixes suposen el 15% de la facturació anual»; «una tercera part dels comerços de proximitat, 35.000 botigues, corren el risc de desaparèixer i això suposaria enviar a l'atur 100.000 persones».
El president afegeix que «el comerç de proximitat suposa un percentatge molt elevat de la contractació, molt superior al de les plataformes que es veuen beneficiades per les decisions dels governs».
Florenci Nieto remarca que «el confinament municipal i tancar-nos el primer cap de setmana, ens trenca les rebaixes perquè ens ho juguem tot en les primeres dues setmanes. Perdre les rebaixes, per un comerç, implica la possibilitat de perdre calaix, perdre múscul per impulsar projectes de futur». Nieto és molt crític amb els polítics i la seva tasca per contenir la pandèmia: «Han fet molt mala feina, pitjor, impossible. Faig una crida als votants perquè facin pagar en les pròximes eleccions als polítics el que li fan al seu poble. El comerç de proximitat és qualitat i només ho valorarem quan ho perdem».
«Estem davant de rebaixes amb bona oferta i dos tipus de compradors»
Davant de mesures que afecten directament a la mobilitat dels possibles compradors, el comerç té com a única sortida passar, o apostar, per la venda en línia. Minguella, principal responsable de Via T, apunta que «el comerç de Tarragona no està preparat. Per les botigues petites és molt complicat tenir una web. La venda en línia suposa un percentatge encara petit del total de vendes, però la gent sí que s'informa en línia abans de comprar al local». Salva Minguella remarca que «les restriccions actuals no són massa coherents».
A Reus, el president del Tomb de Reus, Jacint Pallejà, s'expressa en una línia molt similar a la de PIMEComerç i la Via T: «El confinament municipal resta possibles compradors. A banda, el dissabte és el dia comercial per excel·lència i només deixen obrir als comerços essencials». Pallejà explica que, segons les seves previsions, «aquestes rebaixes seran menys tumultuoses. La pandèmia ens ha tornat a tots plegats cauts i això es veurà reflectit. Crec que estem davant d'unes rebaixes que s'allargaran una mica més del que es preveu».
I pel que fa al salt a la venda en línia, Jacint Pallejà afirma que «el comerç de Reus és capaç de treballar en dos mons, on/off, però s'ha de posar al dia. Ara bé, si enfoquem la compra per Internet a imitar a grans plataformes, ens la fotrem».
Els centres comercials, de nou tancats
A més a més, les restriccions afecten de nou als centres comercials, que es veuen obligats, de nou, a tancar les portes, excepte supermercats i cinemes. Tant la Fira Centre Comercial, a Reus, com Parc Central, a Tarragona, apuntaven abans de la campanya de Nadal que noves restriccions podien suposar ferir de mort el seu model de negoci. Ara, afronten de nou un dur tancament que s'allargarà com a mínim durant deu dies, el que podria suposar una estocada important pel seu futur.
Els màxims responsables de tots dos centres, Mayte Forján i Miguel Ángel González, es mostraven comprensius amb les mesures sanitàries, però rebutjaven que «els centres comercials hàgim de fer-nos càrrec de la factura de lluitar contra les aglomeracions de gent». De fet, un cop es van donar a conèixer les mesures, la Fira Centre Comercial ja va demanar que s'analitzés «cas per cas», i és que pel que fa al centre comercial reusenc és un espai semiobert, amb ventilació natural.