Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un grupo de pasajeros aterrizados en Barajas desde Londres el 24 de junio de 2020

Els rebrots de coronavirus condicionen les vacances d'estiu a Espanya

A partir de l'1 de juliol, la Unió Europea reobrirà les seves fronteres amb una quinzena de països

Un grup de passatgers aterrats a Barajas des de Londres el 24 de juny de 2020
Els rebrots condicionaran les vacances. | Europa Press

La pandèmia provocada per la Covid-19 ha posat en escac els plans de tota la població. Amb la 'nova normalitat' vigent a Espanya des de fa una setmana, són molts els que ja pensen en el seu destí per a les properes vacances d'estiu. Aquests plans, però, es veuen condicionats per la incertesa i pels rebrots que es produeixen arreu del país.

La notícia positiva, des de fa uns dies, és la reobertura de les fronteres internes de la Unió Europea (UE), que Espanya completarà el pròxim 1 de juliol amb l'aixecament de les restriccions amb Portugal. Aquest mateix 1 de juliol la UE obrirà les fronteres amb una quinzena de països fora de l'Espai Schengen, entre els que estarà la Xina, però no els Estats Units, on la pandèmia de coronavirus continua sense control.

Tot això, condiciona la decisió d'anar o no de vacances aquest estiu i de quan i on anar. En aquest sentit, les destinacions nacionals sembla que seran la tria preferent d'aquells que han decidit agafar uns dies. Segons portals especialitzats, les cerques a Internet sobre turisme nacional s'han incrementat un 25% en les últimes setmanes.

La reobertura del turisme, un risc?

L'arribada de ciutadans de la Unió Europea i la proximitat de les vacances, estan en el punt de mira perquè podrien suposar una expansió de la malaltia. El sistema sanitari tem que una segona onada de la pandèmia col·lapsi de nou els hospitals quan encara estem intentant sortir de la primera.

De moment, des del govern espanyol s'assegura que aquests els brots estan controlats encara preocupa, tot i que hi ha certa preocupació per si es produeix un increment. En aquest sentit, ja són 11 les comunitats autònomes afectades per aquests rebrots, sent els de Màlaga i Aragó els que més preocupació i incertesa desperten pel seu elevat volum.

El Ministeri de Sanitat assegura que el sistema sanitari està preparat per atendre els malalts però els casos importats que arribaran amb el turisme «entraran i no es podrà evitar». Així mateix, preocupa la falta de controls en aeroports i estacions de tren, on molts passatgers consideren que s'estan prenent mesures molt laxes.

Els casos importats, un problema

Andalusia és l'autonomia que més nous casos està registrant, situant-se com la regió més afectada pels rebrots. Màlaga es troba al capdavant amb 91 casos positius, als quals se li sumen els 33 de Granada, quatre a Almeria i 23 a Algesires. A l'Aragó són 320 els positius acumulats, un fet que ha provocat que quatre comarques hagin retrocedit a la fase 2 del procés de desescalada. Molts d'aquests focus tenen el seu origen en temporers de la fruita i en centres d'acollida.

L'alerta s'ha instal·lat a les Illes Canàries, amb 31 nous casos registrats en una pastera d'immigrants. A les Balears, concretament a Menorca, s'han registrat dos casos procedents dels Estats Units. També s'han registrat nous positius a la Regió de Múrcia, amb 32 contagiats de casos importats des de Bolívia.

A Lleida, el coronavirus també ha fet estralls entre els temporers de la fruita. Una setantena es troben aïllats, en hotels i cases de colònies, una desena dels quals ha donat positiu.