Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Reciclar tindrà recompensa a més punts de Catalunya

El reciclatge augmenta un 8,4% a Catalunya el 2018

Aquest creixement estalvia emissions de CO2 equivalents a la circulació de 500.000 cotxes

Reciclar tindrà recompensa a més punts de Catalunya
El reciclatge augmenta un 8,4% a Catalunya durant el 2018 | Arxiu

 

La recollida selectiva de residus municipals a Catalunya es consolida i creix per segon any durant el 2018. Segons dades presentades pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, els catalans van generar 3,9 milions de tones de deixalles, una quantitat que equival a 1,43 quilos per habitant i dia. Dels residus produïts, es van recollir selectivament 1,6 milions de tones, és a dir, un 42% del total i una xifra que representa un 8,4% més que l'any anterior, la variació més alta dels darrers set anys.

La recollida selectiva ha estalviat emissions de CO2 equivalents a la circulació de 500.000 cotxes durant el 2018 i Calvet s'ha mostrat optimista d'arribar al 50% de residus reciclats l'any que ve, tal com marca la UE. «La sensació és bona. Si seguim amb aquestes ràtios de creixement arribarem al 50%», ha assegurat el conseller de Territori i Sostenibilitat, que, a més, ha remarcat que la creació de residus s'ha deslligat del creixement econòmic. Malgrat que els indicadors de producció de deixalles han crescut (+2,9%), no ho han fet tant com el PIB per càpita (+3,3%).

El 2018 s'ha registrat el percentatge de reciclatge més alt

Pel que fa a les quatre fraccions principals de recollida selectiva també pugen respecte de l'any anterior: les que més han crescut han estat la dels envasos (+9,6%) i l'orgànica (+7,5%), seguides per la del paper i cartó (+6,5%) i la del vidre (+6,3%). De fet, en total, durant el 2018 es va aconseguir el percentatge més alt de reciclatge registrat mai. 

Calvet ha atribut aquests creixements, d'una banda, a les polítiques de prevenció, a l'esforç del món local i a l'èxit de campanyes com el "porta a porta" que ja es dóna en 240 municipis i, d'una altra, per la pujada del cànon de residus que van als abocadors.

Un camió de la brossa buidant uns contenidors | Cedida

 

Encara hi ha «deures» per continuar millorant

Amb tot, el director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, ha posat com a «deures» la millora del reciclatge de la brossa orgànica, perquè «amb prou feines» es recuperen el 40% de les tones de restes orgàniques que es generen a casa. A més, Tost ha reconegut que  cal acabar amb el robatori de coure, paper i cartó als contenidors i a les deixalleries, que comporta una pèrdua del 2% de material recollit. S'estima que, incloent-hi les tones que desapareixen, es recuperarien unes 200.000 tones més i s'arribaria al 45% de residus reciclats.

També es creu que cal baixar els impropis, és a dir, el material que no es llença on caldria, i que, en el cas d'envasos està per sobre del 28% i de la fracció orgànica, supera el 13%. Per aquest motiu, Calvet ha demanat a les grans ciutats que s'impliquin en maximitzar la recollida selectiva "en qualitat i en quantitat".

També et pot interessar...