Darrera actualització del marcador de @la_marato.
— Núria Llorach (@nllorachb) December 21, 2020
10.305.819 euros!
Gràcies, gràcies, gràcies!!!#LaMaratoTV3#TocaATothompic.twitter.com/uy4sWFYtez
La capacitat solidària del país és bestial. Pensem com pensem, som collonuts! Quina passada. Gràcies a tot l’equip de @la_marato i de @tv3 per la generositat, per la paciència i per la feinada i a @laura_rosel ,la @RaquelSansDuran i a la Terribas per deixar-me estar al seu costat https://t.co/aXR1uQfnR0
— Jordi Basté (@jordibaste) December 21, 2020
La 29a edició del programa solidari ha homenatjat el personal sanitari i els treballadors essencials que lluiten contra una pandèmia que ha deixat més de 16.500 morts a Catalunya. En les prop de 15 hores de programació, els cinc presentadors –Laura Rosel, Raquel Sans, Mònica Terribas, Jordi Basté i Roger Escapa- han donat veu a testimonis de malalts i professionals de la salut, amb visites als hospitals Clínic, Sant Pau, Vall d'Hebron i d'Igualada. Tampoc han faltat actuacions musicals i activitats de lleure per recaptar fons arreu del territori.
Amb motiu de l'emergència sanitària provocada per la pandèmia, 'La Marató' ha avançat de manera excepcional la convocatòria d'ajudes a la recerca i el procés d'adjudicació dels fons aconseguits, per la qual cosa des d'aquest dilluns a les 10.00 hores i fins al 18 de gener els equips de recerca podran optar al finançament. Els treballs candidats seran sotmesos a un procés d'avaluació internacional que determinarà quins seran finançats amb els recursos d'aquesta edició. La resolució es farà pública durant el primer semestre del 2021.
En una entrevista durant la gala, el conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir el Homrani, destacava que l'important de 'La Marató' és «la capacitat de conscienciació col·lectiva» que s'aconsegueix amb les aportacions, amb independència de la seva quantia.
«Ens ajuda col·lectivament, a pensar com a comunitat. És la part més important», deia el conseller, cridant a cuidar la salut pública i comunitària davant la pandèmia. Afegia a més que les persones que no han pogut fer de voluntaris enguany en la iniciativa ho podran fer l'any que ve.
Una 'Marató' excepcional
És evident 'La Marató' d'aquest 2020 ha estat d'allò més excepcional, totalment marcada per la pandèmia de la Covid-19. Per primera vegada a la seva història, la jornada solidària no ha comptat amb les tradicionals grans seus telefòniques plenes de centenars de voluntaris per recollir les trucades de les donacions. Per minimitzar els contactes socials i garantir la salut de tothom, enguany s'han potenciat els donatius a través d'Internet (a partir d'un codi QR en pantalla), a través de la pàgina web de 'La Marató', mitjançant els caixers automàtics dels bancs, per transferència bancària o fins i tot amb Bizum a partir de l'identificador de 'La Marató': 33333.
Sota el lema 'Aquesta Marató toca a tothom', el presentador de 'El Suplement' de Catalunya Ràdio, Roger Escapa, donava el tret de sortida a un programa que demostra anualment gran solidaritat dels ciutadans, en una jornada televisiva molt enriquidora. Ho feia entrevistant els treballadors de l'Hospital d'Igualada i la consellera de Salut, Alba Vergés.
Escapa també entrevistava el president inhabilitat, Quim Torra, que recordava els mals moments durant l'inici de la primera onada de la pandèmia, al mes de març. «Va arribar un moment que pensava que no aguantaríem tantes morts», confessava Torra, afirmant també que ara «s'enfila per les parets» seguint la gestió de la crisi sanitària des de fora del Govern, sense poder fer gaire res per ajudar.